Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Áprilisban a bevezetett egészségvédelmi korlátozások ellenére minden bizonnyal teljes ütemben beindul a termelési szezon mind a háztáji kertekben, gyümölcsösökben, mind pedig a szántóföldeken. A Jó Gazda április száma ehhez gyűjtötte össze és foglalta keretbe az olvasókat érdeklő szakmai információkat. A kertészkedők részletes összefoglalót kapnak a tavaszi vetések során alkalmazásra ajánlott szakmai elvekről, egyes termelői trükkökről, és egyúttal az esetlegesen elkövethető hibák elkerülésére is felhívja a figyelmet a lap. Megismerkedhetnek a korai fejes saláta termesztési követelményeivel, és a hosszabban kelő petrezselyem vetéséhez is kapnak tanácsokat. Az egyik legkorábbi tavaszi zöldségként  kedvelt növénynek, a reteknek nemcsak a termesztéséről, hanem felhasználásáról és egészségügyi hatásairól is olvashatnak tájékoztatót. Összefoglalja a lap a fokhagyma valamint az egyre közkedveltebbé váló tök termesztésének feltételeit.

A gyümölcstermesztők számára a speciális metszési technikák összefoglalója kíván meg támpontokat adni az egyes fakoronák formájának kialakításához. A környezetbarát termesztési rendszerek hívei a kajszi- és őszibarack fák szermaradvány-mentes kezeléséhez kapnak információkat. Ehhez kapcsolódik a hagyományos növényvédelmi rovat, amely az áprilisi kerti növényvédelmi teendőket foglalja össze.

A szántóföldi növénytermesztési rovat keretében többek között a gyengébb talajokon és kedvezőtlenebb feltételek mellett is termeszthető rozs követelményeire és lehetőségeire hívja fel a figyelmet a lap. Bemutat egy új környezetbarát, biológiai alapú permetező szert, amely új irányt mutat nemcsak a kerti, hanem a szántóföldi növények védelmében is. A szezonkezdő szakmai rendezvényekről tudósítva beszámol egyes vetőmag- és vegyszerforgalmazó cégek idei kínálatáról, amelyet elsősorban a forgalomból kivonásra került növényvédelmi hatóanyagok és készítmények helyettesítésére irányuló törekvések határoznak meg.

A kertépítők és virágkedvelők az egynyári szárazvirágok kínálatából kapnak egy csokorra való összeállítást, emellett a jácint csoportos kiültetéséhez is olvashatnak egy rövid ismertetőt. A gyógynövények kedvelőinek figyelmét az áprilisban gyűjthető gyógynövények felsorolása mellett egyes mérgező fajokkal való összehasonlításuk is kiegészíti. A gazdálkodók számára az időszerű agrártámogatásokra vonatkozó pályázati lehetőségeket szintén összefoglalja a lap. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …