Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

A hagyományos zöldségfélék mellett a háztáji kertekben is érdemes megpróbálkozni egy-egy nálunk kevésbé ismert, vagy elterjedt zöldségféle termesztésével. A Jó Gazda áprilisi számában ehhez is találnak információt az újdonságok iránt érdeklődők, nevezetesen a mángold termesztéshez szükséges alapvető feltételekkel és követelményekkel ismerkedhetnek az olvasók. Ezen kívül a petrezselyem esetleges hiányos kelésének megelőzéséhez szükséges feltételeket, valamint a burgonya gyommentesítő hatásait és az árnyékban is termeszthető zöldségféléket is összefoglalja a lap. A paprikabogyón észlelt betegségtünetek felismeréséhez külön cikkben nyújt tanácsokat a lap egyik szakírója.

A gyümölcstermesztők többek között a szőlőtőke intenzív metszéséhez kapnak tanácsokat, emellett részletes, képekkel illusztrált tájékoztatóból  ismerhetik meg a csonthéjasokat fertőző levéllyukacsosodás tüneteit és az ellene való védekezés lehetőségeit. A biológiai növényvédelem hívei számára az őszibarack tafrinás levélfodrosodása ellen használható környezetkímélő készítményeket mutatja be a lap, egyúttal a zöldség- és gyümölcstermesztésben a kórokozók elleni védekezésben hatékony előrejelzésre ajánlott eszközökkel (színcsapdákkal) is megismerkedhetnek. Az állandó havi kerti növényvédelmi rovatban az áprilisi teendőket veszi számba a lap állandó munkatársa.

A zöldség- és gyümölcstermesztők számára egy új modern hatóanyagú rovarölő készítményt mutatunk be, amelynek hatásmechanizmusa a szívó kártevők ellen új minőségi szintet képvisel. A szőlő növényvédelmi technológiájában alkalmazható új ismereteket összefoglaló szakmai konferencián elsősorban a talajok pH-értékét és a tápanyagfelvételt befolyásoló meszezés kérdéseit elemezték a szakemberek, ezt ismerteti a rendezvényről szóló beszámoló. A növénytermesztési rovat az időszerű havi teendőkre összpontosítva bemutatja a repce tavaszi kártevőit,a kalászosok gombás eredetű fertőzéseit, a kukorica komplex gyomirtási technológiáját a talajfertőtlenítéstől kezdve a starter-trágyázáson át a hatékony gyomirtásig.

A virágtermesztők a kardvirág termesztéséhez, a leander átültetéséhez és az árvácska telepítéséhez kapnak tanácsokat. Emellett a tavasszal gyűjthető gyógynövényekkel és felhasználásukkal is megismerkedhetnek. Az állattartók a fény szerepéről és gyakorlati alkalmazásáról szerezhetnek információkat a húscsirkék neveléséhez.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …