Krizantémot ültetünk

Az utóbbi években egyre fogyatkozik azon termelők száma, akik háztájiban termelnek vágott krizantémot. A fiatal generáció tagjai ma már csak ritkán vágnak bele ennek az igazán igényes (de éppen attól szép) virágnak a termesztésébe, a régi generáció pedig fokozatosan kiöregszik. Ez a cikk főleg azoknak szól, akik még nem adták fel, s termesztik ezt a növényt.

Mi, a Nyárasdi AGROCENTRUM kertészetében hosszú évek óta termelünk vágott krizantémot. Több, mint 15 éves termesztés után elmondhatom, hogy a vágott krizantém termesztése talán a legnehezebb és legigényesebb munkát követeli meg a nálunk termesztett növények közül. Komoly szakértelmet és mindennapos odafigyelést igényel az ültetéstől egészen az értékesítésig. Az állományra rengeteg veszély – rovarok és gombabetegségek, sőt még vírusok is – leselkednek. Ha nem figyelünk, az utolsó héten is tönkre mehet az állomány (pl. szürkepenész miatt).

Melyek a menő fajták?

Évtizedekkel ezelőtt a Snowdon, Palisade és társaik voltak a legnépszerűbbek. Utánuk a Creamist fajta kezdett elterjedni, elsősorban azért, mert sokkal jobban ellenálló a talajban levő gombák és más betegségekkel szemben is. Egyedüli hátránya, hogy nem hófehér a virága, hanem krémszínű. Újabb, modern hófehér nagyvirágú gömb alakú fajta az Apollo. Hosszabb tenyészidejű, május utolsó hetében kell ültetni. Gyönyörű, nagyon nagy, hófehér virágú a Magnum. Virága közepében enyhe halványzöld folt van. Ez a kedvenc fajtám, nagyon piacos, ám nagyon vigyázni kell vele, nehogy meglepjék a levéltetvek, tripszek, vagy atkák, mert azok terjesztik a vírusokat. Ez a fajta ugyanis  a vírusokra érzékeny.

Az alábbiakban részletesebben is bemutajuk, hogy mi hogyan ültetjük a vágni való krizantémot.

Az ültetés természetesen az ágyások előkészítésével kezdődik. Kijelöljük az ágyásokat, majd a területre granulált marhatrágyát szórunk ki. Egy négyzetméterre kb. fél kg MarhaJó granulált marhatrágyát adagolunk. Ezt mélyen beleássuk a talajba. Azért, hogy a talaj lazább, szellősebb legyen a felásott ágyásra kiszórunk négyzetméterenként kb. 70 liter neutrális felláptőzeget. A tőzeget rotációs kapával bedolgozzuk, majd gereblyével szépen elegyengetjük.

A MarhaJó tényleg nagyon jó alaptrágyázásnak, de a biztonság kedvéért még kijuttatunk az ágyásba négyzetméterenként 50 g lassan lebomló (5-6 hónapig) káliumtúlsúlyos Osmocote műtrágyát. Ezen kívül a tripszek ellen megelőzésképpen kiszórunk még egy négyzetméterre 50 g ventillált kénport. A kettőt együtt bedolgozzuk a felső kb. 15 cm-es rétegbe.

Az így előkészített és tápanyaggal feltöltött talajból több helyről mintát veszünk. A mintákat elküldjük partner cégünknek elemzésre. Az elemzés eredménye alapján hozzáadunk még olyan tápanyagot, amelyből esetleg kevesebb van benne.

A megfelelően előkészített talajt alaposan belocsoljuk. Ezt követi a gyomirtó kijuttatása. Stomp Aqua kerül kipermetezésre a talajra. 50 ml /10 l víz / 100m2 dózisban. A gyomirtó vékonyfilmréteget képez a talaj felszínén. A kelő gyomokat mindjárt csírájában elfojtja. Vigyázunk, hogy lehetőleg ezt a filmréteget ne bontsuk meg, ezért a talajjal ilyenkor már nem dolgozunk. A gyomirtót nemcsak az ágyásokra, hanem az egész fóliaház területére kijuttatjuk. Az utakra és a szélekre is.

Három nap után az ágyásokba berakjuk a csepegtetőcsöveket, a tartó állványokat és kihúzzuk az alsó hálót. Következhet az ültetés.

Ültetés előtt a palántákat Fielder gomba oldatával szívatjuk fel. E gomba (Trichoderma asperellum hiperparazita gomba) hatására erősebb lesz a növények gyökérzete, növekszik a betegségekkel szembeni ellenállóságuk, jobban felveszik a nitrogént, de más tápanyagokat is. Egyszóval egészségesebb, erőteljesebb növényt, szebb virágokat kapunk általa.

Az így előkezelt palántákat beültetjük az előre kifeszített hálóba. Fontos, hogy a gyökeres tápkockás krizantém dugványokat éppen, hogy csak belenyomjuk a talajba. Úgy, hogy a tápkocka egy kicsit kilátszon a földből.

Ültetés után a dugványokat naponta többször párásítjuk természetesen szükség szerint, az időjárástól függően. Az ültetés után két alkalommal foszfortúlsúlyos tápoldattal locsoljuk be a jobb gyökeresedés érdekében.

Angyal József, AGROCENTRUM Nyárasd

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …