Koronavírus diagnosztizálása méhteszttel?

A méhek rendkívüli szaglására építve holland kutatók arra idomítják a méheket, hogy felismerjék a koronavírussal fertőzött mintákat – adta hírül a The Washington Postra hivatkozva a Méhészet c. szaklap. A módszertől a Wageningeni Egyetem kutatói azt várják, hogy a tetszek így gyorsan, akár néhány másodperc alatt kiértékelhetők lesznek.

A kutatók a Pavlovi-reflex elvét használják a tanítás során: ha pozitív mintát adnak a méheknek és azok kinyújtják a nyelvüket, akkor cukros vizet kapnak. Ha negatív, COVID-19-mentes mintát kínálnak nekik, és azt megszagolva nem nyújtják ki a nyelvüket, akkor nem kapnak semmit. A lap szerint eddig 150 méhvel végeztek átfogó, nagy ismétlésszámú vizsgálatot és a felismerés remekül működik. „A méhek gyorsan tanulnak, néhány óra alatt betaníthatók arra, hogy csak a vírus jelenlétében nyújtsák ki nyelvüket, miközben a pozitív minta identifikálására elég nekik néhány másodperc. Ez azért is lehetséges, mert jobb a szaglásuk, mint a kutyáknak. Ráadásul maga a tanítás rendkívül olcsó. Ez azért is fontos, mert sok országban a világon nem áll rendelkezésre PCR-teszt” – idézi a lap Wim van der Poel professzort, a kutatás vezetőjét, aki szerint a betanított egyedek 95 százalékos pontossággal különböztetik meg a negatív és a pozitív mintákat.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …