Félárnyékos helyen is fejlődő zöldségek

Ne keseredjen el, ha túl nagy az árnyékos rész a kertben, az alábbi zöldségek jól tűrik és félárnyékos helyen is szép termést hoznak.

Mángold

Színes levelei és levélnyele feldob minden zöldséges kertet, ráadásul a spenóttal szemben nem kell tartanunk attól, hogy hamar felmagzik, hiszen kétéves növény, első évben csak leveleket fejleszt, a másodikban fog csak virágozni, de előtte, kora tavasszal még friss salátának való levelekkel örvendeztet meg minket. Március közepétől vethető.

Káposzták

Ahogy a kelkáposzta, úgy a többi káposztaféle, mint pl. a brokkoli is jól tűri a félárnyékos helyet, sőt a nyári tűző nap elleni védelmet meg is hálálja. Trágyával feljavított ágyásba ültessük magjait, majd gyakran öntözzük. Később védjük a fehér káposztalepkétől és a liszteskétől.

Cékla
Napos és félárnyékos, jó vízáteresztő talajt kedvel ez a vitamindús gyökérzöldség.  Április elejétől vethetjük magjait, melyek a mángoldhoz hasonlóan gomolya magok, azaz 2-3 növényke is fejlődhet egy magból, így később ritkítást igényelnek. A gumókat golflabda méretben már szedhetjük is, zsenge leveleit salátákhoz használjuk.

Saláta

A különböző salátaféléket könnyű gondozni, elférnek a legkisebb ágyásokban is vagy akár nagyobb cserépben is. Hetente vethetünk a különböző salátafélék magjából, így egész nyáron friss levélzöldség kerülhet az asztalunkra.

Karalábé

A zsenge karalábé gumók, amelyek voltaképpen megvastagodott szárrészek, nem igényelnek külön ágyást. A veteményeskert bármely pontján, akár szegélynövényként is megél. Palántázni érdemes a tavaszi fagyok elmúltával.

Hónapos retek

Az egyik leggyorsabban fejlődő korai zöldségünk, vetés után már 4 héttel kezdhetjük a szüretet. Ezt is érdemes több héten keresztül vetnünk: kezdjük a korai legjobb és Francia reggeli fajtákkal, majd térjünk át a Húsvéti rózsa fajtákra.

Sárgarépa

A sárgarépa jól viseli a délutáni félárnyékot, és ideális párost alkot az ugyancsak árnyéktűrő póréhagymával. Biokertészek által ajánlott ültetés szerint a sárgarépa és a különböző hagymafélék kölcsönösen távol tartják egymás kártevőit, a sárgarépa és a hagymalegyeket.

Póréhagyma

Márciustól melegágyba, áprilistól a szabadba is vethetjük a póréhagyma magjait, míg a késői, téli fajtákat május-júniusban szórjuk ki.  A kívánt, hosszú fehér szárat felkupacolással érhetjük el. Ezt több szakaszban végezzük és vigyázzunk, hogy ne kerüljön föld a levelek közé.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …