Két héten belül fogyasztható a kerti zsázsa

A kerti zsázsa a keresztesvirágúak családjába tartozik, a legrövidebb tenyészidejű növény, 12–14 nappal a vetése után már fogyasztható. 30–50 centiméter magasra nő meg, de nekünk a 6–8 centiméteres hajtásaira van szükségünk.

Pontos eredetéről megoszlanak a vélemények, egyesek szerint Kelet-Ázsiában, mások szerint Afrika északi részén fogyasztották először, salátákba, főzelékekbe és fűszerként használták. A zsázsa az ókorban lett igazán kedvelt növény, a rómaiak szerint igazi afrodiziákum volt, de arra nincs bizonyíték, hogy ez valóban így van-e.

A kerti zsázsa igénytelen növény, nagyon egyszerűen, ráadásul gyorsan termeszthető. Magját általában télen szokták elvetni. A földet szinte bármibe beletehetjük, kis tálkába, kaspóba, dobozba, tányérba. Mivel igénytelen, nem csak földbe, vattába vagy gézbe is szórhatjuk a magokat, úgy még tisztítani sem kell a leszüretelt zsázsát.

Ha mégis a föld mellett döntünk, nyomkodjuk bele a tálkába, szórjuk rá a magokat, majd fedjük le őket egy vékony földréteggel. Sűrűn vessünk, hogy biztosan bő legyen a termés. A tálkát tegyük sötét helyre vagy fedjük le valamivel, hogy ne érje fény. Addig legyenek árnyékos helyen, amíg ki nem bújnak a földből az első hajtások, ehhez körülbelül 3-4 nap kell. Onnantól kezdve viszont már szükségük van a napfényre és a melegre, körülbelül 20–22 fok az ideális számukra.

Ha kibújtak a hajtások, folyamatosan öntözni kell őket, a zsázsa nagyon vízigényee. Ne felülről locsoljuk, mert a gyenge kis növénykék kidőlhetnek. A vetés utáni 12–14. napon már szép, zöld vetésünk lesz. Ha elkezd lombleveleket növeszteni a zsázsa, és körülbelül 6–8 centiméteres, indulhat a betakarítás. A zsázsának a szárát és a szikleveleit esszük, esetleg az első zsenge lombleveleket. A kifejlett növény levelei azonban már rágósak, élvezhetetlenek, úgyhogy ne várjuk meg, amíg nagyobbra nőnek.

(sobors)

Tippek, tanácsok

Kertészkedőknek nemcsak étkezési célokra érdemes foglalkozniuk zsázsa telepítésével, hanem azért is, mert köztes növényként ültetve biológiai védelmet biztosít más haszonnövényeknek, például a gyümölcsfáknak levéltetvek ellen, illetve a káposzta- és a salátaféléknek a csigák kártétele ellen. Dísznövénynek is termesztik, szárítva virágkötéshez használják. Mivel gyorsan kikel, ezért sorjelzésre is alkalmas, például a sokkal lassabban növő petrezselyemmel együtt vetve. Mire az kikel, a zsázsa már le is szedhető. Mélyhűtőbe téve bármikor felhasználható.

(hp)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …