Műtrágyák, tápoldatok és új gépsorok

A mezőgazdasági szolgáltatások terén széleskörű érdekeltségekkel rendelkező dunaszerdahelyi székhelyű Sunflower kft., a mezőgazdasági termékek mellett műtrágyák és kiegészítő növényi tápanyagok valamint eszközök forgalmazásával is foglalkozik, idén Gellén tartott szakmai bemutató napot, ahol a látogatók megismerkedhettek a cég szolgáltatásainak kínálatával, egyúttal a két társszervező, a Biolife és a Lemken mezőgépforgalmazó cégek újdonságaival is.

A nitrogéntartalmú, illetve NPK és folyékony műtrágyák valamint a különböző összetételű szerves tápanyagok kínálatáról Varga László nyújtott tájékoztatást, amelyben kiemelte, hogy a növénytermesztés stabil terméshozamai ma már elképzelhetetlenek megalapozott és minden részletre kiterjedő optimális tápanyagellátás nélkül. A nitrogéntartalmú műtrágyák kategóriájában a granulált magas nitrogéntartalmú műtrágyák mellett megemlítette az NPK és egyéb mikroelemeket tartalmazó készítményeik rendkívül széles választékát, amelyből valóban a termesztett növények igényeinek megfelelő ellátást lehet összeállítani. A granulált készítmények mellett kiemelte a folyékony műtrágyaoldatok előnyeit, amelyek főleg a hatóanyagok gyorsabb beépülését segítik a növényi szövetekbe. A szántóföldi növények mellett a zöldségtermesztésben is jól kihasználhatók.

A felsorolásból nem hagyhatók ki a szerves alapú trágyák, amelyek Bio-Fer néven hétfajta változatban kerülnek forgalomba. Alapanyaguk a fermentált baromfitrágya, különböző táp- és mikroelemekkel dúsítva jelentősen javítják a talajélet hatékonyságát. A szántóföldi növények mellett a szőlő és a zöldségtermesztők számára is hatékony tápanyagellátást kínál. Ehhez kapcsolódnak a levéltrágya készítményeik, amelyekkel a növények speciális tápanyaghiányos tüneteit ajánlott elsősorban kezelni, de speciális összetételüknek (magnézium, kén, bór, mangán, molybdén stb.) köszönhetően az egyes növényállományok különleges igényeit is kielégítik.

A Biolife gépei közül a Kramer KT 407 rakodógép és a Daman széles hatósugarú permetező berendezés vonta magára a látogatók figyelmét, a gépeket szimulációs működés közben is megtekinthették az érdeklődők.

A Lemken által felvonultatott talajművelő berendezések több változatban, immár a környezetkímélő termesztéstechnológiai eljárások követelményeinek is megfelelő talajművelő módszereket és a hozzá kapcsolható vetési műveleteket mutattak be gyakorlati bemutató formájában. Említést érdemel a  művelés mélységének pontos beállítását lehetővé tevő rövidtárcsás berendezés, amelyek a felszín kopírozásával akár 2-6 cm-es mélységig képes a talajszerkezet porhanyósítására, hogy a csapadékot minél jobban megőrizzék a talajban. A Karat 12 tárcsás talajlazító 4 soros (grubber) a tarló megmunkálását, illetve a mulcsba vetéshez szükséges magágykészítést végzi 10-35 cm mélységig. A Lemken Soliter 9 ill. 12 talajművelővel egybekötött vetőgép,illetve  ennek másik változata a Soliter 25 speciálisan beállított ekéi révén a burgonya- illetve zöldségtermesztők számára is megfelelő talajminőséget tud előállítani, emellett a vele összekapcsolt tartály a vetőmag mellett külön beállítással a műtrágya kijuttatására is kihasználható. A gépkapcsolások különböző céloknak megfelelően variálhatók.

Kép és szöveg: szilvássy

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …