Készüljünk a hajtatásra

Szeretnénk farsangra virágzó cserepes növénnyel meglepni szeretteinket karácsonyra, szilveszterre? Mi sem egyszerűbb, de szeptemberben hozzá kell kezdeni! Felmerül a kérdés, hogy mit tudunk házi körülmények között a legegyszerűbben hajtatni? A válasz igen egyszerű: a jácintot, a tulipánt és a nárciszt.

A jácint hajtatása

A hajtatásra szánt jácinthagymák ültetésének legalkalmasabb időpontja szeptember második fele és október eleje. Hajtatásra a következő körméretű hagymák a legmegfelelőbbek: 19 cm felett az ún. extra méretű hagymák (ilyen körméretű hagymákból fejlődnek a legnagyobb virágzatok), 18-19 cm-es körméretű I. osztályú hagymák és a 17-18 cm-es körméretű II. osztályú hagymák. Az ennél kisebb körméretű hagymák már nem hajtathatók.

A hagymákat egyesével ültetjük 10-11 cm-es átmérőjű cserepekbe. Az ültetéshez használjunk homokos komposztföldet. A hagymákat úgy ültessük a cserepekbe, hogy azok csúcsa a cserép szélével legyen egy magasságban, de a hagyma nyaki részét ne fedje föld. Az ültetés után a hagymákat öntözzük be, és begyökeresedésükig tartsuk hűvös helyen. Erre a célra a legjobb, ha kertünkben ásunk egy 50 cm-es mély vermet (szélessége és hosszúsága függ a cserepek mennyiségétől). Ebbe belehelyezzük a cserepeket, és az egészet 15 cm-es vastagságú földréteggel takarjuk. Ennél a módszernél csak kimondottan szárazságban öntözünk. Amikor várható, hogy a hőmérséklet fagypont alá süllyed, akkor a földréteg vastagságát növeljük, ez történhet falombbal is. A falomb vastagságát a fagyok beálltával úgy növeljük, hogy alatta a föld ne tudjon átfagyni, és a cserepekből a tél folyamán bármikor, de csak a tél enyhébb napjain, tudjunk kivenni. A vermeléssel elérjük, hogy a hagymák a hűvös, egyenletesen nedves helyen jól begyökeresednek. Ez lényeges, mert hajtatásra csak a jól begyökeresedett hagymák alkalmasak. A vermelt hagymákat 7-8 hét múlva ellenőrizzük, és ha már erős a gyökérzetük, máris vihetünk belőlük hajtatásra a lakásba. A bevitt hagymákat tartsuk 4-5 napon át hűvös és sötét helyen. Ezután tegyük őket 18–20 C°-os hőmérsékletre. Tartsuk őket sötét helyen, vagy sötétítéssel hajtassuk. Sötétítésre készítsünk fényt át nem eresztő sötét papírból hosszúkás kúpot, és helyezzünk egyet mindegyik jácinthagymára. A borítást csak akkor távolítsuk el, ha a virág szára eléri a kb. 10 cm-es magasságot, vagy amikor az alsó virágok már kezdenek nyílni. Sötétítés nélkül a virágok ülve maradnak, és csak a levelek nőnek meg. Tavasz felé sötétítésre már nincs szükség. A hajtatott hagymákat rendszeresen öntözzük. A földjük ne száradjon ki, de sohase lehet sáros. A vermelésből 2-3 hetente vihetünk újabb hagymákat hajtatásra, és így egész télen lehet virágzó jácintunk.

A nyílni kezdő hagymákat a sötétítés után fokozatosan szoktassuk fényhez. A virágzás tovább tart, ha a virágzókat hűvösebb kb. 12–15 C° hőmérsékletű, világos, de napsütéstől védett helyen tartjuk.

A tulipán hajtatása

A tulipánoknak több ezer fajtája ismeretes, melyek különböző fajtacsoportokba sorolhatók:

 1. korán virágzó fajták, melyek lehetnek:
 2. egyszerű virágú koraiak
 3. teltvirágú koraiak
 4. közepesen korán virágzó (középkorai) fajták, alcsoportjai:
 5. Mendel-tulipánok

b.Triumph-tulipánok

 1. későn virágzó fajták, alcsoportjai:
 2. Darwin-tulipánok
 3. Darwin-hibrid tulipánok
 4. liliom virágú tulipánok
 5. egyszerű virágú kései (Cottage)tulipánok
 6. papagájtulipánok, stb.

Lakásban hajtatni csak a korai és középkorai fajtákat lehet, kivéve a Mendel-tulipánokat, mert ezek hamar elvirágoznak. A későn virágzó fajták lakásban hajtatásra nem alkalmasak!

A tulipán házi hajtatása lényegében megegyezik a jácint hajtatásával. Vannak azonban különbségek:

 1. Hajtatásra a 12 cm feletti körméretű extra hagymák, a 11-12 cm, körméretű I. osztályú hagymák és a 10-11 cm körméretű II. osztályú hagymák alkalmasak.
 2. 10,5 cm peremátmérőjű cserepekbe tulipánhagymákból hármat ültessünk, míg 7-8 cm átmérőjű cserepekbe egyesével ültetünk.
 3. A hagymákat csak félig ültessük be, hogy alattuk a földréteg vastagabb legyen.
 4. A tulipánok biztonságos hajtatását szobai körülmények között januárban kezdjük el és február végéig folytatjuk. A decemberi hajtatás szobai körülmények között sikertelen.
 5. A veremből a hagymákat csak akkor vigyük be, ha a bimbó a fejlődő hajtásban már jól láthatóvagy kitapintható.

A nárcisz hajtatása, ill. korai virágoztatása

Korai virágoztatásra a népszerű nevükön trombita- vagy csupros, illetve a nagy koronájú nárciszfajták a legalkalmasabbak. Tőkocsányuk hosszú, és kedvezően nagy a virágméretük.

Hajtatásra, ill. korai virágoztatásra a 16, ill. 14 cm feletti körméretű, extra méretű kétcsúcsú hagymák, a 14–16, ill. 12–14 cm, körméretű I. osztályú hagymák, és a 12–14, illetve a 10–12 cm körméretű II. osztályú hagymák alkalmasak. Méret szempontjából két csoportra oszthatóka nárciszfajták. Az első csoportba a nagy hagymaméretű, míg a másikba a kis hagymaméretű fajták tartoznak.

A nárcisz házi hajtatását csak kb. február végén kezdhetjük el, korábban ugyanis különleges előkészítést igényelnek a hagymák, amit házi körülmények között nem tudunk elvégezni. A hagymát cserépbe novemberben ültetjük, 8-9 cm-es cserepekbe egyesével vagy 11-12 cm-es cserepekbe hármasával. Ültetéskor a hagyma kb. a feléig kerüljön csak a földbe. A talaját mérsékelten tartsuk nyirkosan, és hűvös, 10 C° körüli helyen gyökereztessük. Hajtatásig tartsuk ezen a hőmérsékleten, de sötétítésre nincs szükség. Február végén kezdjük a hajtatást, minél világosabb helyen, de csak kb. 15 C° hőmérsékleten (a magas hőmérséklet káros, és növényünk tönkre mehet). Ha így járunk el, a nárcisz kb. egy hónap múlva virít ki.

Kép és szöveg: Farsang István

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …