Jól tárolhatók az őszi és a téli retekfajták

A koratavaszi fogyasztható zöldségfélék közé sorolt piros gumójú hónapos retek termesztése elsősorban csak kora tavasszal ajánlott, mivel nyáron a hosszú nappalok és a nagy meleg hatására gyorsan magszárba megy. A nyári időszakban viszont vethetők azok őszi-téli fajták, amelyek tenyészideje ugyan hosszabb, de lényegesen nagyobb gumót fejlesztenek, kiváló beltartalmi értékekkel (főleg ásványi anyagok) rendelkeznek és jól is tárolhatók. A sárgarépához, a petrezselyemgyökérhez vagy a zellerhez és céklához hasonló feltételek között pincében, vermekben könnyen eltarthatók. Tenyészidejük alapján másodnövényként is jól beilleszthetők a kerti vetésforgóba is.

Az őszi és téli retekfajtákat  a tenyészidejük hossza, az alakjuk, a termésnagyságuk, hús- és héjszínük, továbbá tárolhatóságuk és ízük alapján négy csoportba sorolják.

Az őszi retkek termése hengeres, kúp, vagy megnyúlt gömb alakú. A színük sárga, enyhén barna vagy fehér. Tenyészidejük 70-100 nap. Héjuk valamivel vékonyabb, mint a téli fajtáké. Termésük tömege eléri a 300-400 grammot.

A téli retkek többnyire gömb alakúak, vastag héjúak, jól tárolhatók. Ízük gyakran csípős. Tenyészidejük 100-120 nap, de ennél vannak hosszabb tenyészidejű fajták is. Termésük tömege 220-300 gramm. Elterjedt fajta az Erfurti kerek fekete.

A japán retkek tenyészideje 50-70 nap. Jégcsap vagy hengeres alakúak, színük fehér. Hosszúságuk 20-25 cm-től 50-60 cm-ig terjed. Nem pudvásodnak és nem fásodnak, közepesen tárolhatók.

A kínai retek kellemes ízű, nagyméretű termést érlel (súlyuk 0,3-0,5 kg, átmérőjük 10-25 cm-es)  igen lédús, kevésbé tárolható, de zsengeségüket sokáig megtartó fajták. Alakjuk lehet hengeres és gömb. Külső színük hófehér, élénkvörös, de létezik tarka változatuk is. Mivel nagy lombozatot növesztenek, nagyobb tőállásba vessük.

Termesztésük során az őszi-téli fajtákat augusztus elején-közepén, a rövid tenyészidejűeket szeptember elején vetjük, így október végére, a nagyobb fagyok beállta előtt már felszedhetők. Mivel nemcsak nagy gumót, de nagyobb lombozatot is növesztenek, ezért szélesebb sorokba (35-40 cm) és nagyobb tőtávolságra telepítjük (kb. 10-15 cm). Sűrűbb vetés esetén a kelés után a javasolt tőtávolságra egyeljük. A vetés mélysége általában 2-2,5 cm. A kínai fajtákat ettől még nagyobb tenyészterületre, 60-70 cm x 15-25 cm-re vetjük. Száraz időjárás esetén a vetést követően gyakran, kis vízadagokkal öntözzük. Később – főleg a japán reteknek – ritkábban, de nagyobb vízadagokat juttatunk.

Miután a 4-5. lomblevél is kifejlődött, két alkalommal, kb. 2-3 hetes különbséggel, vízben jól oldódó műtrágyával szórjuk meg, azaz alkalmanként 5g/m2 nitrogén (N) és 10 g/m2 kálium (K2O) hatóanyagnak megfelelő készítménnyel.(sz-aginfo)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …