Időszerű: Korai zöldségek

A szokatlanul enyhe januári időjárás után ugyan még nem múlt el az erős téli fagyok veszélye, viszont vannak olyan zöldségfélék, amelyeket hidegtűrő képességük alapján – ha a talajviszonyok engedik – már februárban ki lehet ültetni. Ilyen a spenót, amely az egyik legrégebbi zöldségnövényünk. Mészben és vitaminokban gazdag, könnyen emészthető, nagy tápértékű növény. A tápanyagok közül főleg a nitrogénnel szemben igényes, ezért talaját vetés előtt vagy kelés után nitrogéntrágyával töltjük fel. A spenót sortávolsága 20-25 cm, de szórva is el lehet vetni, ügyeljünk azonban arra, hogy megfelelően széles sávokat válasszunk. Ha szedésekor a szívleveleket meghagyjuk, a spenótot folyamatosan szedhetjük, mivel ezzel az új levelek sarjadzását segítjük elő.

A zöldborsó ugyancsak jól tűri a hideget, a spenóthoz hasonlóan 3-4 oC-on már csírázik. Kora tavasszal viszont inkább ajánlott a hidegtűrőbb, rövidebb tenyészidejű, gömbölyű szemű, kevésbé ráncos, ún. kifejtő borsó vetése, és csak később vessük a már erősen ráncos szemű, későbbi érésű, de bőtermőbb és finomabb ízű velőborsó fajták is. A vályogtalajon érzi jól magát, de akár homokon is termeszthető. Jól előkészített talajba 5-8 cm mélyre és 25-30 cm sortávolságra vetik. A vetés után ajánlott, hogy a talaját lehengerezzük le.

Ha ősszel nem ültettünk dughagymát, még ebben az időszakban is megtehetjük. Az újhagymának ültetett dughagyma vitaminban, ásványi sókban és baktériumölő allilszulfidban gazdag, Ültetés után pár hét múlva már kihajt és frissen fogyasztható. A hagymalégy károsítása ellen, ha nem akarunk permetezni, fátyolfóliával takarva védhetjük meg az állományt.

A pasztinák hidegtűrő növény, a magját kora tavasszal ajánlott elvetni. (A megmaradt magokat nem érdemes eltenni a kővetkező évre, mert a csíraképességüket csak egy évig őrzik meg.) A lapos magokat 35-40 cm sortávolságra vessük el 2-3 cm mélyen. A magvak igen lassan csiráznak, különösen, ha nem jutnak elegendő nedvességhez. Ezért nagyon fontos, hogy a magvetést alaposan tömörítsük, és – ha hosszabb ideig nem esik az eső – öntözzünk. Az elhúzódó kelés miatt a pasztinákot sorjelző növénnyel (mustár, hónapos retek) vessük. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …