Köszméte és fekete ribiszke

A köszméte és a fekete ribiszke esetében a nyugalmi időszakban a kórokozók közül az amerikai lisztharmat ellen kell elsősorban védekeznünk. Metszéskor szellős bo­korformát alakítsunk ki, valamint távolítsuk el a beteg, barna micélium-szövedékével borított vesszővégeket is. Emellett ta­vasszal a kihajtott és beteg levélcsomókat is érdemes levágni és megsemmisíteni. Ez­zel az elsődleges tavaszi fertőzéseket mér­sékeljük. A káliumsúlyos trágyázás is erő­síti a növényeket.

A bogyósok fontos kártevője a kalifor­niai pajzstetű, ezért a téli munkálatok so­rán a pajzstetű lárvákkal fertőzött vessző­ket is távolítsuk el, és tisztítsuk meg a kér­get úgy, hogy a háncsrész ne sérüljön. A kaliforniai pajzstetű polifág faj, a bogyó­sokban igen gyakori. Szívogatása követ­keztében a növények visszamaradnak a fejlődésükben, a pajzsokkal borított vesszők és ágak elhalnak. Erős fertőzés esetén nem ritka a teljes tőpusztulás, főleg a törzses bokrok esetében.

Mésszel a fagy ellen

A fagykárok ellen ajánlott, hogy törzsét kenjük be a fák 5-7%-os mésztejjel. Azért, mert a fehér szín megakadályozza a törzs el­lentétes oldalainak egyenlőtlen felmelege­dését, és így a törzsön kisebb valószínű­sége lesz annak, hogy mikrorepedések, fagy­lécek vagy fagyfoltok alakuljanak ki. A mésztejet ecsettel, vagy meszelővel ken­jük a fák törzsére és vastagabb ágaira, de használhatunk valamilyen szóró berendezést is. Csak száraz, fagymentes időben meszeljünk, hogy az oldat az esetleges fagyos éjszaka beállta, illetve eső, havas eső érkezése előtt legalább egy órával megszáradhasson.

A gyümölcsfák közül a kajszi- és ősziba­rackfák különösen nehezen viselik el a nagy hőmérsékleti ingadozásokat, aminek követ­keztében a törzsön fagyrepedések kelet­keznek. Ezek a sebek az évek során egyre mélyülnek és felületükön gyakran mézgásodás jelenik meg. Ezeket a sebeket fel­tétlenül kezelnünk kell.

Ha a fagysebek már kialakultak, vágjuk ki éles kés­sel az elhalt fás részeket, majd tisztítsuk si­mára a seb felületét. Ezután gondosan zárjuk le valamilyen sebkezelő anyaggal a seb tel­jes beforrásáig. (sz-kk)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …