Hogyan gondozzuk a karácsonyi begóniát?

A begónia a francia botanikus tiszteletére Michel Begonról (1638–1710) kapta a nevét. Több mint 350, gumós vagy álgumós fajuk létezik, nagyrészt a párás trópusi és szubtrópusi amerikai földrészen. A hibridek pontos őseinek nyomai már a múltba vesznek, de az biztos, hogy az első hibrid az 1870-es években jelent meg Angliában. Ismerjük meg a karácsonyi begóniát, amely kellemes dísze lehet otthonunknak a téli ünnepek alatt.

Milyen talajt szeret?

Az általános virágföldkeverék tökéletes. Aki saját keveréket szeretne használni: 2 rész kerti föld, 2 rész humusz (avar), 1 rész durva homok vagy perlit, 1 rész tőzeg, 1 rész kiöblített akváriumi faszéntörmelék, és egy kevés finoman elegyengetett fenyőkéreg. Mindig olyan cserepet használjunk, amelyiknek lyukas az alja.

Vízigénye

Gondoskodjunk arról, hogy a talaja mindig nedves legyen a virág növekedési és virágzási időszakában. A félig szunnyadó időszakban az öntözések között engedjük, hogy a föld kiszáradjon. A növekedési időszakban adjunk a földjéhez kéthetente tápoldatot.

Betegségek, kártevők

A takácsatka, a lisztbogár és a levéltetű megtámadhatja. A barna levélfoltok a perzselés nyomai. Ez akkor következik be, ha a nedves leveleket napsütés érte. A sárga, lankadt levelek azt jelzik, hogy a növényt túl hűvös helyen, túl nedvesen tartjuk. Tegyük melegebb helyre. Ha lágy, fehér részek láthatók a leveleken, lisztharmattal van dolgunk. Idejében távolítsuk el a beteg leveleket.

Szaporítása

A szár dugványozásával bármikor szaporítható. A legjobb, ha a dugványt nedves tőzeg és perlit keverékébe szúrjuk. Fedjük le a cserepet és a növényt egy műanyag zacskóval, majd rögzítsük befőttesgumival, hogy megakadályozzuk a nedvesség elszivárgását. Tegyük közvetett napfényre. Ültessük át újra a szokásos virágföldkeverékbe, miután egy ideig nőtt.

Tanácsok

Metsszük meg virágzás után, de a rügyeket kerüljük el. Próbáljuk meg a növényt melegen tartani, és vigyázzunk, hogy a levelek ne érintkezzenek vízzel. Ha lehetséges, nyárra tegyük ki a szabadba, árnyékos helyre. Virágzás után vissza kell metszeni. Ideális növény a függő virágkosarakba. Légtisztító hatása van, eltávolítja a levegőből a formaldehidet és a benzolt.

Tények

  • A növény típusa:Évelő
  • Leírás:Bojtos gyökérzetű, világos rózsaszín virágokat hoz, melyek szinte teljesen elfedik a szürkés-zöld leveleket.
  • Környezet:lakásba, melegházba való
  • Levélzet:Van
  • Virágzat:Van
  • Illat:Nincs
  • Gondozás: Kevés extra gondozást igényel
  • Hőmérséklet: 1629 °C
  • Páratartalom: Közepes páratartalom
  • Fényigény: Legjobb a világos hely, de nem szereti, ha közvetlen napfény éri.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …