A folyton termő málna metszése

Ismeretes, hogy a málnának van egyszer- és folytontermő változata is. A gyümölcsük ugyan megegyezik, a különbség köztük csak annyi, hogy az egyszer termő változata az év bizonyos szakaszában érleli be a termését, a folytontermő viszont ennél jóval hosszabb ideig, gyakran a vegetációs időszak végéig képes folyamatosan kinevelni és megérlelni a gyümölcsét. Valójában nem folyamatos málnaszüretről van szó, hanem ez a növény ősszel ismételten termést hoz, illetve hosszabb ideig szedhető a gyümölcs. Ennél a fajtakörnél a nyár végén a növekvő sarjak felső rügyei is kihajtanak, virágoznak és, ha meleg az ősz, akkor akár bő termést is hoznak. De vannak olyanok is, amelyek az elterjedtebb málnákhoz képest sokkal hosszabban teremnek.

A termesztéstechnológiájuk gyakorlatilag nem különbözik, azonban a metszésük különböző eljárás alkalmazását igényli. A témáról internetes forrásokból gyűjtöttük össze az információkat. A folyton termő málna metszése során más elveket követünk, mint az egyszertermő változatánál. Mivel az ősszel (is) termő málnákon a termővessző és a sarjak felső rügyei is teremnek, ezért mindkét hajtásra szükség van. A két metszési módszer közötti különbség csupán annyi, hogy a tavaszi rügyfakadásig el kell távolítani az ősszel termett vesszők csúcsi részét. Aki viszont csak ősszel akar szüretelni, annak csak a sarjak termőrügyeire van szüksége, ezért a lombhullás után, a talaj felszínén le kellene vágni az összes letermett vesszőt, ahogyan azt az általánosan megfogalmazott metszési tudnivalókban tanácsolják. A lényeg, hogy a hosszabb ideig tartó szedési lehetőség érdekében a termővesszőknek csak a csúcsi részét kell eltávolítani, nem az egész vesszőt. (sz-forrás édenkert.)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …