Hogyan és mikor öntözzünk

A növények az évszaknak és fajtájuknak megfelelően különböző mennyiségű vizet igényelnek. Minden növényre igaz azonban, hogy nyáron a növekedési- és virágzási időszak alatt, sok vízre van szükségük, míg ősszel már kevesebb vizet igényelnek, télen pedig – néhány kivételével – egyáltalán nem szükséges öntözni őket.

A nyári időszakban a virágok, a zöldségek és a fű is rendszeres öntözést igényelnek. Ennek figyelembe vételével lehetőleg csak kora reggel vagy pedig este, naplemente után öntözzünk. Soha ne locsoljunk a déli tűző napsütésben, mivel a növények a hőmérsékletváltozás miatt sokkot kaphatnak, és a víz is túl gyorsan elpárolog.

A helyes öntözésnek köszönhetően a növények erőteljesen és egészségesen növekednek. Helytelen azonban, ha naponta kis mennyiségű vízzel locsoljuk meg növényeket. Csak akkor öntözzünk, ha a föld már 2 cm mélyen száraz. Ezután hosszan és alaposan adjunk vizet a növényeknek. Így mélyre hatoló, jól ágazó gyökérrendszere fejlődik ki a növénynek, amellyel a tápanyagot megfelelően tudja felvenni és gyönyörűen fog fejlődni.

Célszerű az öntözéshez az esővizet felhasználni, amit egy gyűjtőtartályba felfogva lehet hasznosítani.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …