Ha februárban kiültetjük, tavaszra virágba borul

Vannak, akik ilyenkor már türelmetlenül várják, hogy végre elkezdhessenek kertészkedni. Léteznek fajták, amelyeket már az enyhe februári időben is ki lehet ültetni, hogy a kertünk virágba borulva köszönthesse a tavaszt. Ezek közül ismertetünk négyet.

  1. Harangláb

Népes nemzetség, amelybe nagyon sok faj tartozik. Azért lehet már februárban is kiültetni, mert nagyon jól tűri a hideget, sőt még a fagyot is. Sokféle színben pompázhat, csak ki kell kiválasztani a megfelelőt. Virágzása májusban várható. Elsősorban a fényes helyeket kedveli, de félig árnyékos, lombok alatti területen is kiválóan érzi magát. A haranglábnak egy hátránya van, mégpedig az, hogy erősen mérgező, ezért ahol kisgyerekek és kisállatok vannak, oda nem ajánlott ültetni.

Japán harangláb
  1. Háromszínű szulák

Ismerhetjük törpe hajnalkaként is, de van egy fontos tulajdonsága, amiben eltér a hajnalkák többségétől: nem kúszik, hanem bokrosodik. Egynyári növény, júniustól nagyjából szeptemberig hozza kékes-sárgás virágait. Érdemes csak akkor kiültetni, amikor már elmúltak a fagyok, mivel azt nem tolerálja túl jól. Szereti a napos helyeket, illetve a viszonylag sok locsolást.

  1. Törpe százszorszép

Nagyon sokan kedvelik, hiszen hamisítatlan tavaszi hangulatot varázsol mindenhova. Áprilisban-májusban bújnak elő a virágai, amiket egészen júliusig csodálhatunk. A napos helyeket, illetve a nyirkos, de nem állóvizes talajt kedveli.

  1. Martilapu

Rikítóan sárga, nagyon korán virágzó gyógynövény, amit márciustól egészen májusig csodálhatunk. Kedveli a laza, nedves talajt, viszonylag igénytelen, ezért akár az utak mentén is találkozhatunk vele. A gyógyászatban egyébként a köhögési inger csillapítására használják. (otthonokésmegoldások)

-ki-

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …