A fűszerpaprika termesztési módjai

A fűszerpaprika termesztésben két jól bevált szaporítási mód ismert, a palántáról történő szaporítás és a helyrevetés.

Palántázás

A termesztés alapfeltétele a jó minőségű, edzett, 18-20 cm-es, 6-8 lombleveles palánta illetve időben, jó minőségben, optimális állománysűrűségben történő kiültetése. A termesztőberendezések közül az üvegház mellett a fólia is alkalmas fűszerpaprika-palántanevelésre, de jól előkészített melegágyban is megfelelő minőségű palánta nevelhető.

A palánták talaja könnyű, apró morzsás szerkezetű, könnyen felmelegedő, gyommentes, tápanyaggal jól ellátott legyen. A vetés előtt nyirkos talajállapotot kell biztosítanunk. A vetést szórt vetéssel vagy soros vetéssel március vége – április eleje között, 15-20 g/m2 vetőmaggal, egyenletes eloszlással kell végezni. A vetőmagot 2 cm vastagságban takarófölddel egyenletesen takarjuk (60 % tőzeg, 40 % homok keveréke), és beöntözzük.

A kelésig nagyon fontos az optimális szinten történő hőszabályozás és vízellátás. A palántanevelés legkritikusabb szakasza a kelés ideje, ügyelni kell arra, hogy a növények egyenletes kelését segítsük elő, a párateltséget szüntessük meg, az öntözést és szellőztetést körültekintően végezzük annak érdekében, hogy a palántadőlést elkerüljük, vagy minimalizáljuk. A növények hőigénye nappal 25-30 C°, éjszaka 16-18 C°. A hőmérsékletet szellőztetéssel szabályozzuk.

A palánták öntözésének idejét, mértékét a levegő-, és talajhőmérséklet, a talaj nedvességtartalma, valamint a növények fejlettsége és egészségi állapota határozza meg. Az öntözést körültekintően és gondosan végezzük a csirázás és kelés időszakában. Öntözésre általában a délelőtti órák alkalmasak, hogy az öntözés után képződött párát a palántanevelő berendezésből időben „kicsapassuk”. Az öntözővizet egyenletes eloszlásban juttassuk a palántákra a növények igényeinek megfelelő dózisban ügyelve arra, hogy vízállásos foltok ne alakuljanak ki. Öntözés előtt és után szellőztetni szükséges.

A palánta, ültetésre alkalmas fejlettséget 6-8 lombleveles állapotában éri el. Ültetés előtt 1 héttel a palántákat hőre, fényre, szárazságra edzeni kell. Az edzés hatására a palánták erősebbek, zömökebbek, sötétzöld színűek lesznek. Az ilyen palánták kevésbé érzékenyek a szabadföldi kiültetésre, az eredési arány is nagyobb.

Az ültetésre előkészített 18-20 cm hosszú, 6-8 lombleveles, erős szárú, edzett palántát május 15-25 közötti időszakban ültessük  ki 8-10 cm mélyre. Ügyeljünk arra, hogy a palánta gyöke nyirkos talajba kerüljön kellő tömörítéssel, így az eredés biztonságosabb lesz. Egy  ár termőterületre átlagosan  1-1,5 m2-en nevelhető ki a szükséges palántamennyiség.

Helyrevetés

a fűszerpaprika  helyrevetéssel is eredményesen termeszthető , ugyanakkor bizonyos speciális követelményei is vannak, amelyeket be kell tartani :

– korai érésű fajtát termesszünk,

– magas csíraképességű (vigorértékű) fémzárolt fajtatiszta vetőmagot vessünk,

– precíziós vetőgéppel,  a fajta igényeinek megfelelő állománysűrűséggel,

–  az öntözési lehetősége  és az okszerű tápanyagellátás is szükséges feltétel,

– nagyobb területen a vegyszeres gyomirtás ajánlott.

Kellően tömörített, apró morzsás talajszerkezetű vetőágyba a vetőmagot április közepén vessük 3 cm-es mélységben. Vetéskor ügyelni kell az egyenletes vetőmageloszlásra, valamint az egyenletes vetésmélységre. Mélyebben vetett vetőmag csírázása, kelése vontatott, sekély vetés esetén a kiszáradás veszélye nagyobb. A szükséges folyóméterenkénti magszámot (50-60 db) megfelelő vetőgép, vagy vetőelem megválasztással érhetjük el. A hektáronkénti vetőmagigény a vetőmag vigor értékétől függően 5-7 kg. A helyrevetett fűszerpaprika általában május elején kel ki.

Kézi vetés

A kézi vetőgép házikerti termesztésben használható, melyek közül mind a fészekbevető (4-5 db mag), mind a sorvetőgép alkalmas, jó minőségű vetésre. A gép beállítást próbavetéssel ellenőrizzük a vetendő magmennyiséget figyelembe véve.

Nagyon fontos szempont a pontos vonalvezetésen túl, a kívánt egyenletes vetésmélység tartása (3 cm), valamint a megfelelő takarás, tömörítés biztosítása. A legjobb munkaminőséget nyirkos, apró-morzsás talajszerkezetű, tömörödött talajba történő vetés során tudunk biztosítani.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …