Egyenletesen állott vízzel öntözzük az uborkát

Az uborkát trópusi eredetének megfelelően víz- és párakedvelő növényként ismerik és termesztik. A termelők tudják megfelelő csapadékpótlás nélkül az uborkát szárazföldön sem lehet hatékonyan termeszteni. Napjainkban üzemi szinten már a csepegtető öntözőrendszerek révén alapjában véve megoldott a növények rendszeres és optimális víz-, illetve tápanyagigényének kielégítése.

A háztájin kertekben azonban még mindig sokan termesztik csak szabadon futtatva a talajon, a vízigényét locsolással kezelik. A sikeres és hosszan tartó termesztés érdekében ajánlott a kései nyári száraz időszakban is rendszeresen öntözni.

Ezzel összefüggésben hangsúlyozni kell, hogy az uborka öntözésében a rendszeresség és a megfelelő vízhőmérséklet betartása fontos szempont. Az állományt lehetőleg két-három naponként ajánlott öntözni, lehetőleg 20 oC körüli hőmérsékletű vízzel, a hideg kúti víz nem ajánlott.

Ügyelni kell arra, hogy a talaja lehetőleg ne száradjon ki, ugyanakkor a száraz augusztusi időjárás esetén pl. szabadság miatt megtörténik, hogy a növényzet nem kap elegendő vizet, és a talaja kiszárad. Ilyenkor fontos, hogy ne azonnal akarjuk kipótolni a hiányzó vízmennyiséget, hanem fokozatosan növelve az adagokat jussunk vissza a megszokott öntözési szintre. Ezzel azt is kivédhetjük, hogy a növény talaja a sok víztől befulladjon, és táptalajt nyújtson a különböző betegségek terjedésének, illetve korlátozza a megfelelő víz- és tápanyagfelvételt. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …