Szamóca telepítése

A bogyós gyümölcsök közül a szamóca az egyik legkedveltebb, augusztusban, vagy legkésőbb szeptember elején telepítve már a következő évben termést várhatunk belőle. Ehhez természetesen erős, dús gyökérzetű egészséges palántákat kell ültetni. Ügyelni kell arra is, hogy vannak olyan ún. hímsteril fajták, amelyek mellé megporzó fajtákat kell ültetni, hogy termést hozzanak. Ezt a palánták vásárlásakor vagy beszerzésekor tisztázni kell.

A szamóca tápanyagban gazdag és jó vízellátású humuszos talajt igényel. Mivel általában három–négy évig marad egy termőhelyen, ajánlott, hogy a telepítés előtt gondoskodjunk a talaj táperejének megfelelő feltöltéséről. Erre jól érett istállótrágya a legalkalmasabb, négyzetméterenként 10–15 kg mennyiséget dolgozzunk be a talajába még a telepítés előtt. Műtrágyát elsősorban a termesztés során fejtrágyaként juttatunk ki. A szamóca kedveli a jó mélyen megművelt laza szellős talajt, ugyanakkor ügyelni kell arra is, hogy az istállótrágyát csak a talaj felsőbb rétegeibe dolgozzuk be, mivel a szamóca gyökerei sekélyen helyezkednek el.

Biztosabb az eredés, a gyökeresedés, ha a szamóca talaját még a palánták kiültetése előtt takarjuk. Ez történhet valamilyen szerves eredetű anyaggal, szalmával, tőzeggel stb., újabban azonban inkább a fekete fóliás takarás terjedt el. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …