Csirkenevelés otthon

A ház körül az egyik legjelentősebb haszonállatunk a csirke, illetve a tyúk. Egyrészt a csirke gyorsan és gazdaságosan felnevelhető, ráadásul a húsa egészségesebb, mint sertésé. Másrészt pedig 6-7 hónapos korától kezdve évente 200-300 tojást tojik.

A háztáji tartásba ne kiemelkedő teljesítményű tojás- vagy hústermelésre kitenyésztett, hibridizált tyúkfajtákat vásároljunk, hanem kettős hasznosítású fajtákat, mint pl. a Plymouth, a Rhode Island, a New Hampshire, a Bábolna Tetra H stb.

Ezek nem rendelkeznek kiemelkedő tojás- vagy húshozammal, azonban erősebb a testalkatuk, szívósabbak és valljuk be, finomabb is az a baromfi, amit mi neveltünk.

A legjobb választás azonban mindig az őshonos fajta. Ezért ajánlott az erdélyi kopasznyakú, a fehér magyar, vagy a magyar kendermagos tyúk tartása.

Az ól elhelyezésekor ügyeljünk arra, hogy szélvédett, napos helyen legyen, emellett legyenek természetes vagy mesterséges árnyékot adó tereptárgyak a környékén. Az ólnak nem kell bonyolultnak lennie, készülhet téglából vagy fahulladékból a lényeg, hogy ne legyen huzatos és a falak simák legyenek, hogy a repedésekben, résekben ne telepedjenek meg az élősködők. Hagyjunk rajta akkora nyílást, amin mi is beférünk almozáskor és az évente egyszeri fertőtlenítő meszeléskor.

A szabadon tartott baromfi ösztönös viselkedése az, hogy éjszakára nehezen elérhető magaslatot keresnek az éjjeli ragadozók elől. Ezen igényüket ülőrudak behelyezésével elégíthetjük ki. Ülőrudakból annyit helyezzünk el amennyi az összes állatnak elég. A rudakat úgy kell kialakítani, hogy egy állatnak 20-30 cm helyre van szüksége. A rudakat nem kell magasra rakni, csak a biztonságérzetüknek kell. Annál fontosabb, hogy a rudak egy szinten legyenek egymáshoz képest, így elkerülhető lesz a jobb helyért folytatott lökdösődés és nem lesznek comb-, szárny-, és mellsérülések ebből adódóan.

Az udvarban kapirgálási és porfürdőzési lehetőséget is biztosítani kell a számukra. Érdemes tehát egy nagyobb területet elkeríteni részükre, ahol egy állatra legalább 1-2 négyzetméter jut. Érdemes például traktor gumit feltölteni homokkal, hogy a tyúkok fürdőzhessenek benne. Nyáron hűsítik ezzel magukat, illetve a fürdőzéssel megszabadulnak a tetvektől. A tyúkok szívesen csipegetnek zöldet, ezért időnként szabadon engedhetjük őket. De ilyenkor gondoskodnunk kell a veteményes és a virágoskert biztonságáról.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …