A malac immunrendszere

Régebben természetes körülmények között a malacnak az első 2–3 héten a koca teje volt az egyetlen tápláléka. Napjainkban a modern malactakarmányozási rendszerekben viszont már 3–5 napos koruktól takarmány-kiegészítőket és speciális tápszereket alkalmaznak annak érdekében, hogy a fiatal állatok hatalmas növekedési és takarmányértékesítési képességét kihasználva a lehető legjobb eredményeket érjék el.

Az első napokban a koca föcstejet, kolosztrumot termel, ami abban különbözik a később termelt tejtől, hogy jóval nagyobb a fehérje-, ásványianyag- és vitamintartalma. Több treonint, valint, leucint és fenilalanint tartalmaz. Az első 3 aminosavról tudjuk, hogy igen nagy mennyiségben fordul elő az immunfehérjékben, a globulinokban. A malac szervezete 4–6 hetes korig nem tud ellenanyagot termelni. Eddig az időpontig vérszérumának gamma-globulin tartalma állandóan csökken. A kolosztrum igen sok ellenanyagot tartalmaz. A malac bélnyálkahártyájának csupán az élet első 6–12 órájában van meg az a képessége, hogy ezeket az ellenanyagokat átengedi. Az ellenanyaguk felszívódása a születés után minden 3 óra alatt a felére csökken és 12 óra múltán az élet 36 órájáig már csak elenyésző mennyiség szívódik fel. A malacok ellenállóképességének növelése érdekében fontos, hogy fialás után a szopást minél előbb megkezdjék, annál is inkább, mivel előzetesen a placentán keresztül a koca szervezetéből immun-anyagok nem juthatnak a magzatba.

A malacok fejlődése nagymértékben függ a koca tejtermelésétől. Célszerű, ha minden koca csak annyi malacot nevel, ahány jól tejelő csecse van. A normális malac a világrajövetele után rövidesen, mintegy 10 percen belül feláll, és keresi a koca csecsét. Az első 2–3 napon a malacok versenyeznek egymással, hogy jól tejelő csecset kapjanak. Amikor már kialakult egy rend, mindegyik malac választásig megtartja a maga helyét, és ezt a rendet rendszerint nem sértik meg. Előfordul azonban, hogy 2 malac osztozkodik egy gazdátlan csecsen. Ha kevés a malac, akkor az is előfordul, hogy egy malac 2 csecset vesz birtokba. Azok a malacok, amelyek a gyengébb csecset kapták, gyengébben fejlődnek.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …