Csibenevelés a háztájiban

A háztájiban nevelt naposcsibét is csak megfelelően előkészített férőhelyre ajánlatos telepíteni. A férőhelyet minden telepítés alkalmával alaposan ki kell fertőtleníteni. A helyiség mentes legyen kórokozóktól (baktériumok, penészgombák), mivel a fertőzöttség megnöveli a naposkori elhullást. Ezt követően végezhető az almozás megfelelő nedvszívó anyaggal (szecskázott szalma vagy forgács).

Napos korban a csibék hőmérsékleti igénye magas. A fejlődésükhöz legalább 32 – 34 oC hőmérséklet szükséges az első napokban. A kezdeti hőmérsékletet hetente 3 oC-kal csökkenteni lehet. A 4.– 5. héttől kezdődően a hőmérsékleti igény csökken, de még ekkor is szükséges a 20–21 oC. Zárt tartás esetében az ammónia és egyéb káros gázok, ill. magas pára képződését szellőztetéssel kell megszüntetni.

Megfelelő tömeggyarapodás, illetőleg a későbbi tojástermelés érdekében, ha zárt, vagy félig zárt a tartás, az alábbi telepítési sűrűség javasolt:

1–10 hét: 1m2 nevelési felületre 16-18 csibét telepíthetünk.

10 hetes kortól a kakasok kivágása esetén a megmaradó jércék részére nagyobb terület áll rendelkezésre, és így ugyanazon férőhelyen 1 m2-re a kb. 8–10 darabos állatsűrűség az ajánlott.

Tojóidőszakban, kezdetben 1 m2-en 7–8 tyúk, későbbiekben 5–7 tyúk tartása javasolt.

A háztáji baromfitartásban gyakori, hogy fele-fele arányban tápot és szemes takarmányt, gabonadarát, vagy melléktermékeket etetnek a csirkékkel. Az ilyen jellegű takarékos takarmányozás megvalósítható, de  ügyelni kell arra. hogy az első 3–4 héten lehetőség szerint csak tápot etessünk, és fokozatosan álljunk rá a gyengébb keverékre. Tojóidőszakban az ásványi anyagok, elsősorban mész pótlásáról gondoskodni kell, részben szemcsézett mészkővel, részben a kereskedelemben kapható ásványi kiegészítőkkel. Fontos, hogy a különböző életkorú csibéket külön helyiségben tartsuk, mert a fiatal csibék (legyenek azok naposak, vagy előneveltek) mindennemű fertőzésre sokkal érzékenyebbek. A csibék hőmérsékletigénye az életkor előrehaladtával jelentősen változik, a naposcsibéké 32–34oC, az előnevelteké 27–30oC, az öregeké pedig 21oC. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …