A póréhagyma

A póréhagyma évelő növény, mediterrán országokban vadnövényként is megtalálható. Érdemes vásárolni és fogyasztani, mert igen egészséges növény, magas a B-vitamin-tartalma, emellett pedig ásványi sókat, valamint sok vasat is tartalmaz.

Termesztése

Létezik nyári, őszi és téli fajta is. A póréhagymát két évelőként tudjuk termeszteni, vagyis az első évben csak a levelei fejlődnek majd ki, és a második évben hozza nagy gömb alakú virágát.

Szaporítása magvetéssel

Apró fekete magjait más-más időpontban érdemes elvetni, attól függően, hogy  milyen fajtát szeretnénk kertünkbe ültetni. A nyári fajtát március végén, április elején érdemes elvetni, az őszi fajtát április végén, május elején, míg a téli fajtát június végétől vethetjük.

Magjai aprók és feketék, így nagyon könnyen szaporíthatjuk a következő generációt. Gyökérzete igen erős és bojtos, szára hosszú és hengeres, és nincs gerezdje. Ültethetünk nyári vagy téli póréhagymát is, a nyári hagyma levelei halványabbak, a télié sötétebbek. Mindkét fajtát érdemes telepíteni a kertbe, hiszen amikor már nincs más zöldség, a póréhagyma akkor van ereje teljében.

A nyári póréhagymát júliustól kezdetjük el felszedni, míg az őszi fajtákat szeptembertől. A téli póréhagyma egész télen a talajban marathat, és tavasszal szedjük fel.

Ültetése

Ha palántát szeretnénk ültetni, napos világos helyre ültessük, és a földjét trágyázzuk minden évben rendszeresen. Szereti a sok vizet, a kiszáradást megsínyli, öntözzük tehát rendszeresen a talajt, főleg nyáron a nagy melegben. Ha palántáról ültetjük kertünkbe a növényt, érdemes a palánták gyökerét ültetés előtt egyharmadáig visszametszeni. A földet jó alaposan forgassuk át, majd gereblyézzük el, és jó mélyen ültessük el a palántákat. Rendszeresen kapáljuk és gyomláljuk a növény tövét, bőségesen öntözzük és trágyázzuk. Októberre a hagymák megerősödnek, ilyenkor már felszedhetjük és fogyaszthatjuk őket.

A nyári póréhagymát elsősorban zöldhagymaként fogyaszthatjuk, sok C- és B- vitamint, valamint vasat tartalmaz, és nincs olyan kellemetlen szaga, mint a vöröshagymának. A téli póréhagymának erőteljesebb az íze, és az aromája, kiváló a mártásokhoz és a salátához.

Szárát ételízesítőként is használhatjuk: vágjuk nagyon apróra, szárítsuk meg és töltsük üvegekbe, így télen akár más fűszernövénnyel összekeverve saját fűszerkeverékünket használhatjuk.

Népi gyógyszer

A póréhagyma a magas A-, B1-, B2-vitamin- és nikotinsav-tartalma miatt értékes. Még a főtt póréhagymában is 15 mg C-vitamin van. Készíthetünk belőle levest, köretet, salátát, mártást, és mindent, amihez vöröshagyma való. A növény főzete vesekő okozta fájdalmak és vizelési nehézségek esetén népi gyógyszer. (tk)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …