Biostimulátorral a kései fagykárok ellen

Mivel térségünkben nem ritkák a kései tavaszi, sőt a májusi fagyok, amelyek különösen nagy károkat okozhatnak a gyümölcsösökben, ezért a szakemberek különböző eljárásokat és módszereket vizsgálnak a fagyhatások kedvezőtlen következményeinek ellensúlyozására, vagy kivédésére. Lapunk előző számaiban már ismertettük a tavaszi fagyok elleni védekezés különböző formáit, ebben a cikkben egy növényvédelmi készítmény fagyvédelmi hatásáról számolunk be.

A nálunk régóta ismert Atonik, illetve az ugyanazt a hatóanyagot tartalmazó Asahi SL növekedést serkentő készítmény (biostimulátor) védő hatásait a gyümölcsösökben a tavaszi fagyokkal szemben szakmai vizsgálatok eredményei és tanulságai is igazolják. Ezekről a japán gyártó cég európai képviseletének munkatársai már korábban is tájékoztattak. A Csehországban és Lengyelországban elvégzett vizsgálatok alapján egyértelműen igazolást nyert, hogy az Atonik/Asahi SL alkalmazásával például a gyümölcsösökben jelentős mértékben mérsékelhetők a tavaszi fagyok okozta károk.

A megszerzett tapasztalatok birtokában a fagyok elleni védekezésben 4 lehetséges helyzetre való reagálás stratégiáját is kidolgozták és javasolták. Abban az esetben, ha a fagyok érkezését 1–3 nappal előre jelezték, az Atonik 0,6 l/ha adagját még a fagyok megérkezése előtt, lehetőleg minél korábban ki kell juttatni, majd a fagyhullám levonulása után az állományt ellenőrizni kell, és a készítmény adagolását 7–10 napos időközökben legalább 3x meg kell ismételni. Ha a fagy váratlanul érkezett és rövid ideig tartott, akkor az Atonikot a fagyhullám elvonulása után akkor ajánlott kijuttatni, amikor a növényeken láthatóvá válik, hogy túljutottak a hideghatás okozta stresszen. Ez általában a napos délutáni órákban már bekövetkezik. 3–5 nap múlva az állomány ellenőrzése után 7–10 naponként 3x újra adagoljuk a szert.

Ha a hirtelen jött fagyok 2–3 napon át tartanak, az Atonik/Asahi SL – már az első fagy utáni köztes időszakban ki lehet juttatni, majd a fagyok elmúltával 3x 7–10 naponként adagolni. Ha nem lehet permetezni a fagyok közötti időszakban, a készítményt a fagy elmúltával kell kijutatni, természetesen a növényállomány regenerációjának folyamatos ellenőrzése mellett. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …