Az egzotikus madarak szerelmese

Egyre népszerűbben a papagájok a madártartók körében. Sok egzotikus példány is van már a kínálatban, ugyanis növekszik azoknak a tenyésztőknek a száma, akik olyan fajták tenyésztésével foglalkoznak, mint például a szürke jákópapagáj, a venezuelai Amazon, a rózsakakadu, vagy éppen a kék-sárga ara. A keszegfalvai Marian Šeben pont ilyen madarak tenyésztésére specializálódott.

„Az első hullámospapagájokat a fociedzőmtől, Tureček Milántól kaptam. Ő kedveltette meg velem ezeket a madarakat. Eközben sok nemzetközi madárbörzén is részt vettem, és fokozatosan belekezdtem a tenyésztésbe. Az első években főleg hullámos-, nimfa- és énekespapagájok, valamint agapornisok és rozellák röpködtek nálam. Közel 35 fajtát tenyésztettem. Később Nagy Sándor, a kínai Sándor, a venezuelai Amazon, a nemespapagáj, a rózsakakadu, a jákó, valamint a zöldszárnyú ara és a kék-sárga ara fajtákat vásároltam” – árulta el Marian Šeben.

Papagájait 20 méteres madárházban tartja, 20 boxban, ahonnét a 4,5 méteres röptetőben szabadon röpködhetnek. A madarak naponta egyszer kapnak élelmet és vizet. Rendszerint bekevert gabonát, amely 18–20 fajta magot tartalmaz. Szaporodási időszakban ezt a magkeveréket csiráztatják, majd főtt tojást és sárgarépát reszelnek bele. Felváltva kapnak almát, gránátalmát, cseresznyét, csemegekukoricát, szőlőt és sok más finomságot.

A szaporodási időszakban több időt tölt a madárházban, mivel növendék madarakat gyűrűzni kell, sőt vért is vesz tőlük, hogy be tudja azonosítani a nemüket.

„A beszélő jákópapagáj-fiókákat kézzel nevelem minden télen az erre a célra megfelelő madárinkubátorban. Ezek a madarak a szakirodalom szerint 60–80 évig élnek, ötéves korukban válnak ivaréretté, intelligenciaszintjük egy hároméves gyerek szintjén van. Nagyon keresett madarak, épp ezért rohamosan csökken a vadon élő populációjuk. 2017-ben a CITES-I szerint a legvédettebb madarak kategóriájába sorolták ezt a fajt. Büszkén mondhatom, hogy már 50 jákópapagájt sikerült felnevelnem. Pillanatnyilag négy tenyészpárom van. Jelenleg a kis Sándorpapagáj mutációs változata iránt van a legnagyobb érdeklődés, ennek a tenyésztését tűztem ki célul. Bátran merem ajánlani sok kezdő madarásznak” – mondta a keszegfalvai madártenyésztő.

-pint-

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …