Az Agrárkifizetési Ügynökség új szabályok szerint ellenőrzi a kérvényeket

Az Agrárkifizetési Ügynökség (PPA)  immár új eljárási szabályok szerint ellenőrzi és bírálja el a benyújtott agrártámogatási kérvényeket, sőt visszamenőleges hatállyal azokat a jóváhagyott vissza nem fizetendő kifizetéseket is, amelyeket az ügynökség teljes körű akkreditációjának visszaszerzése (2021. október 15.) előtt leállítottak. Amint az az ügynökség által kiadott  sajtójelentésből kiderült, január közepéig ez 598 kifizetési kérelmet érint, összesen több mint 79 millió euró értékben.  Ezekből 251 kérvény (több mint 24 millió euró értékben) ellenőrzése befejeződött, ezek már a közvetlen átutalás előtt állnak, a többi kérelmet még további ellenőrzések várják.

A kérvények ellenőrzésével és elbírálásával kapcsolatos új eljárási szabályok a PPA akkreditációjának engedélyezése keretében az ügyben illetékes európai és hazai irányító szervezetek követelményei szerint kerültek bevezetésre, amelyek egyúttal a teljes körű akkreditáció megszerzésének feltételei is voltak.

A PPA vezérigazgatója, Jozef Kiss kinevezése óta folyamatos tárgyalásokat folytat a szlovákiai bankszövetséggel és azokkal a pénzügyi intézetekkel, amelyek a mezőgazdasági termelőket áthidaló hitelekkel finanszírozzák. A megbeszélések annak érdekében zajlanak, hogy megoldást találjanak arra a kérdésre, hogy a bankok hogyan tudnák elengedni ügyfeleiknek a kifizetések leállítása, illetve későbbi kifizetések miatt kialakult helyzetben a büntető kamatokat. Az intenzív tárgyalásokon  résztvevő felek ismerik és értik a kialakult helyzet okait, a PPA vezérigazgatója  ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy a PPA azonnal utalni kezdi a kifizetéseket a termelőknek, amint az ebben illetés irányító szervtől, vagyis a szakminisztériumtól erre megkapják a jóváhagyást. Az előrejelzések szerint ez még januárban megtörténhet. A bankszövetséggel folytatott tárgyalásokon egyelőre még nem merült fel a hitelek büntetőkamatokkal való terhelése. (sz-apa)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …