Az áfonya

Az ismert gyümölcsfajok közül kevés tett meg olyan gyors és nagy utat egy évszázad alatt az erdőtől a házi kerteken át az üzemi ültetvényekig, mint az áfonya, régi magyar nevén a fenyvesbogyó, olvasható az Áfonya című gazdafüzet bevezetőjében. A múlt század végén Észak-Amerikában vált ismertté, majd az 1920-as évek elején holland szakemberek közvetítésével díszcserjeként kerül Európába.

Termesztése gondos telepítést, talajművelést, öntözést, metszést, növényvédelmet igényel. Telepítése ősszel vagy tavasszal végezhető. A házkörüli kiskertekben néhány áfonyabokor meghonosítása könnyen megvalósítható. Napos, szélvédett helyet válasszunk ki, ahol fontos és ajánlott szempont, hogy a talaj pH-értéke 4,3–4,8 között kell legyen. A talaj humuszban gazdag és a talajvíz 35–60 cm közötti szintje a kívánatos. Kedveli az istállótrágyát, valamint a savanyú kémhatású műtrágyákat (pl. kénsavas kálit és a szuperfoszfátot, valamint a kénsavas ammóniát vagy karbamidot).

Az ültetés előtt kitűzzük a telepítési rendszert, vagyis kijelöljük a sorokat és a sorokban a tövek helyét. Üzemi ültetvényekben – gondolva a gépi művelésre – a sortávolság általában 3 méter, a tőtávolság – a növekedési erélyhez igazodva – 1,2-1,5 méter. Kisüzemekben, háztáji kertekben sűrűbben is ültethető. A jó megvilágítás érdekében a sorokat észak-déli irányban helyezzük el, ami egyöntetűvé teszi az áfonya érését.

Telepítésre a jól fejlett, egészséges hajtásrendszerű és kellően nedves állapotban lévő, dús gyökérzetű, 2–3 éves, konténeres növények alkalmasak. Az ültetéshez megfelelő méretű ültető gödröt készítünk, s a konténerből kiemelt növényt belehelyezve, a gyökérzet és az ültető gödör fala közötti hézagot tőzeges földkeverékkel töltjük ki, amit a növény gyökeréhez tömörítünk. Az ültetés befejeztével az ültetvényt tövenként beöntözzük, és a bokrok gyökérzete fölött a talajt lombbal, tőzegkorpával vagy fűrészporral 2–3 ujjnyi vastagon betakarjuk a nedvesség megőrzése céljából.

A telepítést követő 3.–4. évtől kezdve végezzünk rendszeres metszést, távolítsuk el a beteg, sérült vesszőket, gallyakat. Gondoskodjunk a terület gyommentességéről. Az áfonya szedésének ideje július-augusztus hónapban következik be a bogyók érettségi állapotától függően.

Fő értékei gyümölcsében vannak, amelyek minőségét és sokféleségét számos vizsgálati eredmény igazolja. A kékáfonya gyümölcsében sokféle sav található. Élelmezési szempontból legismertebb az „áfonyadzsem”, a vadhúsok régi – szinte elengedhetetlen – finom ízesítője. Sokféle gyógyhatása ismert. A gyümölcs főzve, lé, bor, pálinka formájában, esetleg borsmentával fűszerezve gyógyitalként fogyasztható. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda februári száma

A Jó Gazda februári száma a tavaszi szezonkezdet előtt az időszerű tennivalókat összefoglalva kínál gyakorlti …