Tovább terjed a sertéspestis

Egy évvel a sertéspestis szlovákiai megjelenése után a fertőzés immár a negyedik kelet-szlovákiai járásban is megjelent, így a Tőketerebesi, Nagymihályi és Kassa-vidéki járások után  Kassa városának körzetének határait is elérte kór, adta hírül június közepén a szakminisztérium,  Szlovákiában eddig az időpontig 213 vaddisznóból mutatták ki és regisztráltak a fertőzést.

Június közepén az agrártárca  illetékesei közös tanácskozáson döntöttek azokról az intézkedésekről, amelyekkel a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében meg kell hozni. Többek között engedéylezték a vaddisznók nagyobb létszámú kilövését. Az előző 2018/2019-es vadászati idényben csaknem 60 ezer, a tavalyi szezonban 75 ezer vaddisznót lőttek ki. Az agrártárca vezetője ezzel kapcsolatban arra utalt, hogy a kilövések számának növelése főleg Kelet-Szlovákiában a védekezés hatékonyságának egyik hatékony formája, mivel a környező országokból (Magyarország, Ukrajna, Lengyelország) ellenőrizetlenül jönnek át a határon a gyakran fertőzött vaddisznók. Magyarországon 1500, Lengyelországban 1600 fertőzött vaddisznót regisztráltak.  A vadászkamara képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a vadászok napkeltekor és napnyugtakor vadásznak rájuk, ezért főleg ebben az időszakban na járják az erdőket, egyúttal az ételmaradékot se szórják ki a terepen, ami az állatokat odavonzza.

Az Állami Állategészségügyi és Élelmezésügyi Igazgatóság arra kéri az erdőlátogatókat főleg a határmenti térségekben, hogy noha az erdők látogatását nem tiltják be, az erdőkben kerülni kell mindenféle ellenőrizetlen mozgást, például a gombaszedést is. A részletes intézkedéscsomag a kassai regionális állategészségügyi hivatal honlapján olvasható. (sz-mpvsr)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …