Áttelelő fejes saláta

Az áttelelő fejes saláta egyike a legkorábban fogyasztható zöldségféléknek. Legfőbb jellemzője, hogy alacsony hőigényű, emellett kiváló a hidegtűrő képessége is. Magja már 1–2 °C-os hőmérsékleten csírázni kezd, és a későbbi fejlődéséhez sem kell 15 °C-nál melegebb időjárás. Az áttelelő fejes salátát legjobb palántáról szaporítani, bár helyre is vethető, viszont ügyelni kell a megfelelő időzítésre, mert a túl korán ültetett saláta túlfejlődik, jarovizálódik és magszárat fejleszt, a későn ültetett pedig a fagyokig nem képes eléggé begyökeresedni, gyenge marad és a tél folyamán kipusztul. Nagy hideg esetén – főleg, ha nincs hó -, takarással védjük.

Ha palántáról szeretnénk termeszteni, akkor augusztus végén, szeptember elején vethetjük el a magokat (600–800 db/m2). A kikelt palántákat októberben, a fagyok beálltáig ültethetjük ki a szabadföldbe. A töveket 25 cm sor- és 15-20 cm tőtávolságra ültessük egymástól. Ősz végén, még a fagyok előtt ajánlott a fiatal palántákat takarni, így a száraz fagyok sem tesznek kárt bennük.

A termőhellyel szemben nincs különösebb igényük, talajban nem válogatnak, a kötött és laza talajokon egyaránt termeszthetők. Szervestrágyázást külön nem igényelnek, öntözni csak a kiültetés idején kell őket, esetleg a szárazság miatt még 1-2 alkalommal. Ezek a fajták mérsékelten fénykedvelők, így az őszi napsütés nélküli időszak sem akadályozza fejlődésében. Közepes tápanyagigényű, így a vetésforgóban szinte minden kultúra után vethető vagy palántázható. A sikeres áttelelő termesztéshez a megfelelő szaporítási időpont megválasztása mellett kulcsfontosságú a fajtaválasztás – az áttelelésre válasszunk mindenképpen hidegtűrő fajtákat. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …