Almatermésűek tápanyagpótlása és növényvédelme

Májusban a gyümölcsfák intenzív növekedésbe kezdenek, a megfigyelések szerint négy naponként növesztenek új leveleket. Ebben az időszakban nagy a veszélye a különböző fertőzések és betegségek fellépésének valamint az egyes állati károkozók tömeges megjelenésének.

Az almatermésűeknél általában a lisztharmat okozza a legtöbb gondot. A fertőzött részeket a fákról levágjuk, az egész fát pedig a lisztharmat ellen ajánlott készítményekkel kezeljük. Fontos megjegyezni, hogy az almatermésűekben nemcsak a lisztharmat, hanem a varasodás ellen is védekeznünk kell.  Szerencsére a kertészeti szakboltokban kaphatók olyan készítmények, amelyek  a lisztharmat és a varasodás ellen is védik a fákat. Az élősködő és a különböző betegségeket terjesztő rovarkártevők és tetvek ellen ugyancsak permetezéssel lehet hatékonyan védekezni, de a környezetkímélő eljárások hívei ma már választhatnak olyan biológiai alapú készítmények és eljárások közül is, amelyek után nem maradnak szermaradványok a gyümölcsökben.

A rendszeres terméshozamok és a jövő évi termés megalapozására érdekében nagyon fontos ebben az időszakban a gyümölcsfák megfelelő tápanyagellátása. Ez egyrészt az idei termés kinevelése érdekében, másrészt pedig a jövő évi termésalapok kialakítása szempontjából célszerű. Az almatermésűeknél májusban a virágrügyek diferenciálódása idején adott nitrogén jó alapot teremt a jövő évi termés feltételeinek kialakításához.

A tavaszi trágyázásra ebben az időszakban a gyorsan felszívódó műtrágyákat alkalmazzuk, ha az előző esztendőben a klorózis tüneteit tapasztaltuk, speciális adalékanyagot tartalmazó műtrágyákat juttassunk ki, ilyen pl. a Ferovit, a Fytovit.

About jogazda.com

Cikkajánló

Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK Mennyi kén kell a növényeknek? Sokéves munkám után – most azt kell mondjam …