A Top Agro 28. évfolyama

Rangsorolták a legjobb agrárvállalkozásokat

Csaknem 800 mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalat illetve magángazda közül választotta ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet azt a 100 legjobb agrárcéget, amelyeket a tavaly elért gazdasági eredményeik, illetve a megszabott mutatókhoz kapcsolt pontrendszer alapján a hagyományokhoz híven idén is a Top Agro elnevezésű szakmai verseny keretében rangsoroltak. A díjkiosztó ünnepséget a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem nagytermében tartották meg.

A verseny 28. évfolyamának fődíját az összesített pontszámok alapján a tótmegyeri (Palárikovo) Agrodruzstvo PT Kft. nyerte. Második helyen a bojnái Polnochov Kft., a harmadik helyen megosztva az udvardi Agro-Gombár Kft. és a stupavai First Farms Mast Rt. végzett.

A 100 legjobb vállalatot tartalmazó rangsor mellett a versenybe bejelentkezett cégeket és gazdálkodókat a vállalkozási formájuk és a termesztési adottságaik alapján külön kategóriákban sorolva is rangsorolták. A kedvező termesztési adottságú mezőgazdasági szövetkezetek között a senkvicei szövetkezet végzett az élen, megelőzve a voderady székhelyű pavlicei szövetkezetet. A harmadik helyen a nagykéri szövetkezet végzett. Ebben a kategóriában a dél-szlovákiai agrárcégek közül rangsorolták még nagyabonyi, hegyétei, alistáli, ekecsi, nagygyőrödi, a komáromi Gamota, a szímői, a gellei és a gútai szövetkezeteket. A kedvezőtlen adottságú térségekben gazdálkodó szövetkezetek között a smolinskéi szövetkezet érte el a legjobb eredményt, amely a csoportelsőséget jelentette a számára.

A mezőgazdasági termeléssel foglalkozó kereskedelmi társaságok kategóriájában a már említett összesített győztes, a tótmegyeri (Palárikovo) Agrodruzstvo PT Kft. lett a győztes. A mögötte levő helyeket is az összesítésben dobogóra került agrárcégek foglalták el. Második helyen a bojnái Polnochov Kft., a harmadik helyen megosztva az udvardi Agro-Gombár Kft. és a stupavai First Farms Mast Rt. végzett. Ebben a kategóriában rangsorolták még a negyedi Queen Kft.-t, a garamkálnai székhelyű löki Donau farm Kft-t, az ímelyi Agrocoop Rt-t, a felsőpatonyi Prima Fruit Rt.-t, a bősi First Farms Kft-t, a felsőszemerei Agro-Semeg Kft-t, a nagymegyeri Dan-Slovakia Agrar Rt-t, a gútai Agrotrend Kft-t, a marcelházi Vita-Zel Kft-t, a csilizradványi Medzicilizie Rt-t, a szenckirályfai Agromacaj Rt-t, az udvardi Novogal Rt-t és a nemesócsai Megart Rt-t.

A kedvezőtlen feltételek között gazdálkodó kereskedelmi szervezetek között a nagykaposi Matex Kft. érte el a legjobb eredményt, mögötte a tőketerebesi Polnotrend Rt.  és az aponyi Hydina Súlovce került fel még a dobogóra. Az ebben a kategóriában rangsoroltak között szerepelt még az ipolynyéki Vinica Rt., a roznyói Quattro Trade Agro Kft. és a rimaszombati Agroris Kft.

A magángazdák rangsorában a bacskai Ladislav Kosztyu végzett az élen, megelőzve a tőketerebesi Jozef Slivkát és a szentpéteri Zsidek Vilmost. A további helyezéseken a farnadi Varga Károly, az újfalusi Ján Jelen, a lapási Mária Ballová, a novosadi Joozef Figel, a vrbovi Norbert Fassinger és a szenci Zdenek Cernay osztozott. (sz-topagro)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …