A tojásgyümölcs

A tojásgyümölcs (padlizsán) nálunk eddig elsősorban a háztáji kertek és a hobbi kertészkedők növénye volt, de a termesztéstechnológia fejlődésének, a vízkultúrás hajtatás elterjedésének következtében a hajtatása is egyre elterjedtebb. Termesztési feltételeit és a környezettel szemben támasztott igényeit, főleg magas hőmérsékleti optimumát nálunk elsősorban a fedett berendezésekben lehet biztosítani.

Hőigénye nagy, kifejezetten melegigényes növény. Szabadföldön ott lehet sikeresen termeszteni, ahol a napi közép-hőmérséklet legalább 3 hónapon keresztül nem csökken 20 °C alá. Egyébként a növekedése már 5-6 °C-on leáll. Legalább 10-12 órás megvilágítást, ugyanakkor erős fényintenzitást igényel, tehát árnyékba, félárnyékba nem ültethető.

A kifejlett növény naponta 2-3 liter vizet is elpárologtat, ezért a nyári időszakban heti két-három alkalommal kell öntözni. Nehezen viseli a levegőtlen, vízzel telített talajokat. A tápanyagok közül elsősorban nitrogént, káliumbot és magnéziumot igényel.

Termesztése során oldalhajtásain július közepétől megjelennek a virágok. A virágok megjelenése után a főhajtást csípjük vissza. Az oldalhajtásokat is csípjük vissza, mégpedig a második terméskezdemény fölött, hogy a termés fejlődését serkentsük. A többi, nem termő hajtást is csípjük vissza, de csak annyira, hogy a növénynek még elegendő asszimilációs felülete maradjon ahhoz, hogy a terméseket táplálhassa. A nagy bogyójú fajtáknál ne hagyjunk meg növényenként 3-4 termésnél többet. A fóliasátorban vagy a melegágyban is ilyenkor vágjuk le a főhajtást, majd a termést hozó oldalhajtásokat is a terméskezdemény fölötti 2 levélig, hogy a termésfejlődést elősegítsük. Az összes többi oldalhajtást folyamatosan törjük ki. A hajtató- és fóliaházakban a tojásgyümölcsöt két hajtásra neveljük, és azokat karókra vagy az uborkához hasonlóan zsinegekre futtatjuk. Itt is levágjuk a termést hozó oldalhajtásokat a terméskezdemény fölötti 2 levélig, és az összes többi hajtást eltávolítjuk. Ha nagy, lédús bogyókat szeretnék betakarítani, a tojásgyümölcsnek júliusban kétszer adjunk tápoldatot. Július elején és végén 5–5 g N/m2 mennyiséget juttassunk ki. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …