A tavasz hírnökei

A január és a február a tél két leghidegebb hónapja, a természet mély álmát alussza, a fák, a bokrok és az évelők mélynyugalmi állapotban vannak. Azt hinnénk, hogy a kertünkben ilyenkor nem virágozhat semmi, pedig ez nem így van. Hihetetlen, de ilyenkor is találunk olyan növényeket, amelyek már virágoznak, előrevetítik a tavasz eljövetelét. Még meglepőbb, hogy a virágzók között nemcsak hagymás növények vannak, hanem évelők, kétnyárik és bokrok is.

Hunyor (Helleborus)

A hunyorok, fajoktól függően 15–50 cm magasak. Hazánkban a pirosló hunyor honos, de csak egy helyen, és természetesen fokozottan védett növény, ezért a természetből átültetni a kertekbe szigorúan tilos. Kertekbe dísznövénynek a nemesített fajtákat használjuk, melyek a kertcentrumokban beszerezhetők. Ezek a fajták nagyobb virágúak, és sok színárnyalatban kaphatók. Ezeket a virágokat félárnyékos sziklakertekbe, vagy facsoportok alá ültessük. Kedveli a kötöttebb, tápanyagokban és mészben gazdag talajokat, de ezeket is mélyen munkáljuk meg telepítésük előtt. Száraz időben kedveli a vízutánpótlást, bár félárnyékban eléggé szárazságtűrő. A kerti fajtákat tavasszal, tőosztással szaporítjuk. A hunyor virágzása tartós. A nemzetség fajai mérgezők!Legtöbb faja tél végén és kora tavasszal hozza virágait, de van egy, a fekete hunyor, amelyik akár karácsonyra is kiviríthat.

Fekete hunyor (Helleborusniger)

20–30 cm magas, az Alpok mészkősziklás, erdős tájain honos faj. Levelei örökzöldek, bőrneműek. Dúsan virágzik, virágai 5–7 cm-esek. Az eredeti faj virágai fehérek, később pirosas árnyalatra váltanak. Virágai kissé bókolók. Rendkívül korán virágzik, néha már karácsony táján megmutatja virágait, ezért karácsonyi rózsának is nevezik. Kertekben nagyon sok fajtáját termesztik.

Kisvirágú hunyor (Helleborus dumetorum)

Virágai aránylag kicsik, és márciusban-áprilisban nyílnak, zöld színűek. A növény 30-40 cm magas. Levelei nem örökzöldek.

Illatos hunyor (Helleborus odorus)

Dél-Európai faj. Kora tavasszal virágzik, virágai sárgászöldek és illatosak.

Pirosló hunyor (Helleborus purpurascens)

Kora tavasszal, március elején virágzik. Virágai zöldesek, kívül liláspirosak. 30 cm magas faj. Levelei molyhosak, nem áttelelők.

Téltemető (Eranthishyemalis) 

Kb. 10 cm magas, gumós tövű, évelő növény. Élénk sárga virágai már februárban megjelennek, sokszor a hó alól törnek elő. Szépségüket csak napos időben mutatják meg, borult, felhős időben nem nyílnak ki. A virág alatt a száron három, örvösen álló, szeldelt gallérlevél van. Nyeles levelei pedig tőből fejlődnek. A növény föld feletti része a magok beérése után visszahúzódik. Szaporítható magról vagy tőosztással. Könnyen elszaporodik, mert a kiszórt magjai kikelnek és ki is fejlődnek. Kedveli az üde, csak kissé nyirkos, mérsékelten száraz, tápanyagban dús, humuszos, mélyrétegű, semleges vagy kissé meszes, laza talajokat, a fényigényét illetően pedig inkább a félárnyékos helyeket.

Varázsmogyoró – varázsdió (Hamamelis virginiana)

Észak-Amerikából származó, laza ágrendszerű, terebélyes, lombhullató cserje és -25°C-ig fagytűrő. Magassága kb. 3 méter. Kertészeti értéke abban rejlik, hogy pókszerű, sárga virágait a tél közepén hozza. A virágok a még csupasz, sokszor hóval borított ágakon nyílnak. Virágaiillatosak, levelei tojásdadok, fogazottak, ősszel narancssárgára színeződnek, ilyenkor igen látványosak. Néhol csattanó mogyorónak is hívják. Ez a név onnan ered, hogy ősszel, miután termése beérett, pukkanó hang kíséretében felreped és magját akár 10 m távolságra is elröpíti.

A varázsmogyoró kedveli a napos, esetleg félárnyékos fekvést. Talaja legyen savanyú kémhatású, tőzeges, jó vízáteresztő, de tápanyagokkal gazdagon ellátott. Vízigénye átlagos, de a fiatal növényeket ajánlatos rendszeresen öntözni, az idősebb példányokat pedig főleg száraz időben. A varázsmogyorót nevelhetjük kisebb fává is. Ezt metszéssel érjük el, úgy, hogy az alsó ágait lemetsszük. A keletkezett sebeket okvetlenül kezeljük, ugyanis ez a növény eléggé nehezen regenerálódik. A gyökerekről előtörő vadhajtásokat mindenképp távolítsuk el tőből, de a sebeket itt is kezeljük. Magróljúniusban, zölddugványozással,télen fásdugványozással szaporítható. A kertészeti változatokat csak dugványozással szaporítjuk. A varázsmogyoró nagyon szépen mutat szoliterként és nagyobb cserjecsoportokban. Kertészeti változataikban vannak narancssárga és pirosas árnyalatú fajták is.

Fajtái:

Arnold Promise– citromsárga virágú

Cyrille – sárga virágú

Westerstede – sárga virágú

Aphrodite – narancssárga virágú

Feuerzauber – narancssárga virágú

Diane– piros virágú

Rubin – piros virágú

 

Illatos tündérfa (Chimonanthus praecox)

Hazája Kína. 1-2 méter magas, felálló ágú cserje. A növény értékét az enyhe téli napokon – januárban-márciusban, sokszor már december végén – kinyíló illatos virágai adják. Virágai 2–4cm átmérőjűek, viaszos szirmúak, kívül krémsárgák, belül barnáspirosak, csésze alakúak, jellegzetesen illatosak. Félárnyékos, védett fekvést, könnyen felmelegedő, de jó vízellátású talajt kíván. Nálunk kimondottan ritka eza faj.

Korai lonc (Lonicera x purpusii)

Ez a hibrid a Lonicera fragrantissima és a Lonicera standishii keresztezése révén jött létre. Magassága kb. 2-2,5 m, lombhullató cserje. Lombozata télizöld, vagyis enyhébb teleken leveleit tavaszig megtartja. Hajtásain a krémfehér, erősen és kellemesen illatos virágok decembertőláprilisig jelennek meg, és csak a legerősebb fagyokban szünetel a virágzása. Virágzás után piros bogyói is díszítenek. Kedveli a napos fekvést, de a félárnyékot is elviseli, bár ez utóbbi helyen kevesebbet virít. Talaja legyen jó vízáteresztő, mélyrétegű, tápanyagokkal jól ellátott. Az idősebb példányok aránylag jól tűrik a szárazságot, de a fiatal növényeket rendszeresen öntöznünk kell. A pangó vizet azonban nem tűri. A bokor metszéssel alakítható. A metszést tavasszal virágzás után végezzük el. Nyáron félfás vagy ősszel fás dugványozással szaporítható. Szoliternek és sövénynek is alkalmas cserje. –FI-

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …