A palánták hőigénye

A növények környezeti igényei eltérőek, élet- és termesztési feltételeik változóak. Alapvetően azonban a kultúrnövényeket magról szaporítják, és a hatékonyabb fejlődés érdekében palántákról indítják.  Az alapvető feltételek (csíraképes vetőmag, megfelelő termesztő közeg, hőmérséklet, víz) közül a palántanevelés során a kelő növények hőmérsékleti  igényei változnak a leginkább. A sikeres palántaneveléshez szükséges megfelelő hőmérséklet biztosítása az egyik legfontosabb szempont. Aki palántaneveléssel foglalkozik, annak ismernie kell az egyes növényfajok palántáinak hőigényét. Legtöbb meleget a csírázáshoz igénylik, majd a szikleveles korban lényegesen kevesebbet, ugyanakkor a lomblevelek megjelenésével a hőigény újból növekszik. Bár van egy általánosan elfogadott szabály, mely szerint a csírázáskor a növények a lombleveles korukhoz képest kb. 7 oC-al többet, a szikleveles korban 7 oC-al kevesebbet igényelnek, ezt a szabályt azonban inkább csak általános szempontként érdemes figyelembe venni, a palántanevelés során hőmérséklet mellett a fényviszonyokra és a fajok, valamint a fajták speciális igényeire is tekintettel kell lenni.

Az ajánlott hőmérsékletnél 1–2 oC-kal alacsonyabb értékek esetén ugyan megnyújtjuk a palántanevelési időt, de különösebben káros következményei nincsenek. Viszont ettől nagyobb eltérések esetén magszárképződés, későbbi virágelrúgás, stb. következhet be. Gyakorlatból az is  ismert, hogy 1–2 oC-kal magasabb hőmérséklet esetén a növények kisebb mértékű megnyúlásával kell számolni, ennél lényegesen magasabb értékek pedig ugyancsak károsak lehetnek a palánták fejlődésére.

A paprikánál a magok csírázási optimuma 30–32 oC, kelés után azonban már alacsonyabb hőmérséklet is elegendő a számukra. Megfelelő fejlődésükhöz a fényviszonyoktól függően nappal 25–30 oC, éjszaka 17–18 oC hőmérséklet ajánlott. Az viszont lényeges, hogy a paprika a fagypont alatti hőmérsékletet még rövid ideig sem viseli el. A kritikus hőmérsékleti igények a paprikánál: 10 oC alatt nem fejlődik, 35 oC felett pedig a virágok nem kötnek.

A paradicsom hőigénye eltér a paprikáétól. Az egyenletes és gyors keléséhez legalább 18–22 oC szükséges. A kelés 10oC-on kb. 43 napig, 20 oC-on viszont már csak 9 napig, 30 oC-on pedig 6 napig tart. 0 oC fölött, illetve 5 oC alatt viszont nincs csírázás. A növekedés 10 oC alatt itt is leáll, és a fagyponton szintén károsodik.

A megfelelő hőmérséklet biztosítása mellett ügyelni kell a palánták fertőzéstől való megóvására is. Ha az elvégzett megelőző intézkedések ellenére mégis megjelennek a fertőzésre utaló tünetek, akkor a beteg növényeket feltétlenül szedjük ki az állományból, és semmisítsük meg azokat. Egyúttal ajánlott, hogy a közvetlen környezetükben levő egészségesnek látszó növényeket is inkább szedjük ki, mivel a fertőzés továbbhordozói lehetnek.  A megfelelő hőviszonyok esetén is fontos, hogy a termelő megbízható forrásból származó, fémzárolt vetőmagot vessen, hogy az fertőzésmentesen, a fajtának megfelelő tulajdonságokkal rendelkezzen és termést adjon. A jelenlegi energiaárak ismeretében azt is ajánlott megfontolni, hogy az egyes zöldségfajták termesztési igényeinek megfelelő feltételek megteremtéséhez a korai palántaneveléshez mekkora energiaköltséggel kell számolni. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …