A tárkony termesztése

A tárkony másfél méter magasra növő erősen bokrosodó évelő növény. Illóolajokat, csersavakat és keserű anyagokat tartalmaz. A konyhában való felhasználásra a kertben elegendő belőle egy vagy két tő. Térségünkben kétféle változata ismert: az orosz és a francia tárkony. Az orosz tárkony erőteljesebb felépítésű és ellenállóbb, de kevésbé fűszeres, mint a francia. Jellegzetes illatú lándzsa alakú levelei szőrözöttek. Magról is szaporítható, a magokat áprilisban vetik, majd a palántákat ritkítják. A magok 4-5°C-on már csírázásnak indulnak. Későbbi fejlődéséhez elegendő 15-20°C is, de a nagy melegtől sem károsodik.

A francia tárkony másnéven esztragon a melegebb, enyhén napsütötte termőhelyet kedveli. Lándzsa alakú levelei simák, a növény sem virágot, sem magokat nem fejleszt, ezért csak vegetatív úton, tőosztással vagy dugványozással szaporítható. A szaporításhoz kora nyáron egy kb. 8 cm hosszú hajtáscsúcsot vágunk, eltávolítjuk az alsó leveleket és tőzegmentes talajkeverékkel töltött cserépbe ültetjük. A csírázás érdekében fedjük le valamilyen átlátszó műanyag pohárral, és állítsuk árnyékos helyre. Ősszel kiültethetjük a szabadba. Legelterjedtebb szaporítási formája a tőosztás. A többéves töveket késő ősszel vagy kora tavasszal, még mielőtt a sarjadás megindul, ásóval emeljük ki és daraboljuk fel. Egy-egy tövet fejlettségétől függően 4–8 vagy akár 12 részre vághatunk szét. Mindegyik darabon legyen gyökér és néhány rügy, ezeket 50X50 cm-es sor- és tőtávolságra ültessük el.

A tárkony a nem túl magas tápanyagtartalommal rendelkező, jó vízelvezetésű talajt kedveli.

Közepes hőigényű növény.  Fagytűrő képessége kiváló. Hótakaró nélkül is elvisel a mínusz 15-20°C-os fagyokat, ezért ritkán fagy ki. Zöld hajtásai néhány fokos késő tavaszi vagy kora őszi fagyot károsodás nélkül elviselnek. Fényigénye is közepes. Gyengébb fényben, félárnyékban is termeszthető.

Szedésre legalkalmasabb a virágzás ideje, azaz július eleje. A hajtásokat legalább 8-10 cm-es csonk visszahagyásával vágjuk le, majd száraz, szellős helyen szárítsuk meg. Az újra serkenő hajtások a fagyok előtt még egyszer betakaríthatók. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …