A sütőtök betakarítása

Az Amerikában őshonos sütőtök eredetileg trópusi eredetű növény, érési ideje igen hosszú. A termés beéréséig akár 6 hónap is eltelik. Különböző fajtái vannak, termése nemcsak emberi táplálékul szolgál, hanem díszítő értéke is van. Betakarítása teljesen érett állapotban ajánlott. Így tartható el a legjobban és legtovább. A termést napos, száraz napon takarítsuk be, miután a növények szára és levelei kissé elszáradtak, és a termésük héja kemény. Az érett tök héja homogén (a legtöbb fajta esetében narancssárga színű), és a szára megkeményedik. Az érettség megállapítására ököllel kocogtassuk meg a tököt, ha a belőle jövő hang üregesen kongó, illetve ha a héjába már nehéz belenyomni a körmöt. akkor érett. Ezután óvatosan vágjuk le a tököt egy éles késsel vagy metszőollóval a szárról. Ügyeljünk arra, hogy hagyjunk rajta néhány centis szárat.

Érlelés, tárolás

A héj megkeményedése és az íz fokozása érdekében a tököket kb. még 10 napig érleljük napos helyen, 26-30 °C-os hőmérsékleten, 80-85 %-os páratartalom mellett. Ha tököt szeretne faragni, Halloween előtt legfeljebb 3 nappal faragja ki, különben a tök rothadásnak indul.

Érlelés után a tököket hűvös, száraz pincében, 10 °C-on tárolja 2-3 hónapig. A sütőtököt télen fagy- és csapadékmentes, hűvös, szellős helyen tároljuk. Erre a pincelejáró vagy a kamra a megfelelő. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …