A póréhagymát jó mélyre kell ültetni

A póréhagyma ugyan nem igényli az istállótrágyával frissen trágyázott talajt, de a humuszban és tápanyagokban gazdag termőközeget meghálálja. Ugyanakkor nem kedveli a savas kémhatású talajokat, leginkább a 6,5-8 pH értékű területeken érzi jól magát, ezért szükség esetén ültetés előtt meszezéssel javíthatunk a talaj kémhatásán. Két éves, a fokhagymához hasonló lapos levelű, hidegtűrő, fényigényes növény.  Ideálisak számára mély termőrétegű, nedves, de nem pangó vizes termőhelyek. Önmaga és más hagymaféle után csak 3 év kihagyással kerülhet vissza ugyanarra a területre.

A póré fejlődéséhez 20-25 °C hőmérséklet szükséges. Vízigénye a többi hagymaféle vízigényénél nagyobb, ezért rendszeres csapadékpótlásra van szüksége. Tápanyagszükségletét fejtrágyázással elégíthetjük ki, ugyanakkor a nitrogén adagolása során ügyelni kell a túladagolás veszélyére, mert ennek következtében a szár zöld részének aránya aránytalanul megnövekedhet az értékesebb fehér rész rovására.

Kelése elhúzódó, növekedése lassú, tenyészideje viszonylag hosszú, ezért helybevetés helyett palántáról ajánlott termeszteni.  A palántanevelés során rendszeres öntözésre és 18 °C körüli hőmérsékletre van szükség. A palánták akkor érik el a kiültetéshez szükséges fejlettséget, amikor mintegy 20 cm hosszúak és elérik a ceruzavastagságot (5-6 mm). A kész palántákat 30×15 cm-es térállásba ültetjük ki. A póréhagymának a földben fejlődő fehér része a legértékesebb, ezért már az ültetéskor meglehetősen mélyre ajánlott ültetni. A fehérítés érdekében töltögetni is szokták, de jobb megoldásnak tűnik, ha közvetlenül az ültetéskor 10-15 cm mély barázdát húzunk, és ebbe ugyancsak mélyre ültetjük a palántákat.  A barázdát később fokozatosan betöltjük. (sz)

Fotó: Szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …