A permetlé készítése

A háztáji kertekben, s nemcsak a gyümölcsfák, hanem a zöldségfélék kezelésében is az egyik leggyakrabban alkalmazott növényvédelmi beavatkozás a permetezés. Lényege és alapja, hogy vízben feloldott hatóanyagot porlasztó segítségével apró cseppek formájában juttatjuk ki a növények felületére. Ehhez természetesen tudni kell, hogy milyen kártevő vagy kórokozó ellen szükséges védekezni, s ennek alapján ki kell választani az ellenük hatásos szert, és ki kell számolni a szükséges szer mennyiségét.

A hatékony permetezés ismérve, hogy a kijuttatott permetcseppek egyenletesen bevonják a növény felületét. A permetező cseppmérete döntően befolyásolja a szükséges permetlé mennyiségét: a finom, apró cseppeket képező permetező gépnél kevesebb lé, míg a durvább, nagyobb cseppek esetében a védő permetlé bevonathoz több folyadék szükséges. A permetlé szükséges mennyiségének meghatározása általában gyakorlati tapasztalaton alapszik.  A bokrokhoz általában 1-2 liter, fiatal fákhoz 2-4 liter, míg a kifejlett lombozatú fákhoz 5-10 liter permetlé szükséges. Szobai növényekhez, 1-1 cserép virághoz 100-200 ml permetlé is elegendő lehet.

A kijuttatásra kerülő növényvédő szerek megbízható hatását az adott készítmény előírás szerinti töménysége garantálja. A növényvédő szer címkéjén vagy használati utasításán fel van tüntetve, hogy hány %-os töménységben kell használni a szert, illetve a szermennyiség kg/ha-ban van megadva. A kiskereskedelmi forgalomban megvásárolható szereket általában olyan kiszerelésben forgalmazzák, melyek teljes mennyiségét 10 liter vízben kell feloldani. Mellettük forgalmaznak nagyobb kiszerelésű (500 g, 200 ml) növényvédő szereket is, amelyek többszöri alkalmazásra szolgálnak. Ezekből alkalmazásonként ki kell mérni a szükséges mennyiséget. A növényvédő szerek többségénél 0,1 %-os töménységet ajánlanak a gyártók. Ez azt jelenti, hogy 1 liter vízbe 1 gr szert, illetve 10 liter vízbe 10 g (1 dkg) szert kell adagolni. A folyékony, emulzió formájában kiszerelt szereknél a 0,1%-os töménység eléréséhez 1 liter permetléhez 1 ml, 10 literhez pedig 10 ml-t kell feloldani.  Az esetek nagy többségében megadják a javasolt vízmennyiséget is, mivel a permetlé mennyisége nagyban befolyásolhatja a védekezés eredményét. Ha tehát tudjuk, hogy a kezelni kívánt felületre mennyi permetlé szükséges, akkor a permetlé mennyiségét szorozzuk a koncentrációval és eredményként a szermennyiséget kapjuk. Szermennyiség (dkg) = permetlé (l) x koncentráció (%). Például: ha a terület permetezéséhez 100 liter víz kell és az alkalmazandó szer koncentrációja 0,3%, akkor  100 x 0,3 = 30 dkg növényvédő szert kell kimérni. Ha a felhasználandó szermennyiség kg/ha-ban van megadva, akkor a szermennyiséget osztjuk 10 ezer-rel és szorozzuk a kezelendő terület nagyságával.  Például: ha az adott szerből hektáronként (1 ha = 10 000 m2) 3 kg szer szükséges, viszont csak 500 négyzetméternyi területet kell kezelnünk, akkor (3 : 10 000) x 500 = 0,15 kg, vagyis 15 dkg szert kell kimérni a permetlé készítéséhez.

A permetlé készítéséhez mindig tiszta, lágy, vagy lágyított vizet használjunk! A kemény vízben a szerek rosszul oldódnak, esetleg túrósodhatnak is. Ügyeljünk a víz tisztaságára, mert a darabos szennyeződések a szórófejek gyakori eltömődéséhez vezetnek, az egyéb szennyeződések pedig befolyásolhatják a védekezés hatékonyságát.

A folyékony halmazállapotú növényvédő szerek oldatba vitele és pontos kimérése egyszerűbb a szilárd halmazállapotú szereknél. A kiméréséhez gyógyszertárakban vásárolható műanyag orvosi fecskendő eredményesen használható. A 0,1 ml-es beosztású adagolóval 100 ml, tehát 1 dl permetlevet is készíthetünk. A fecskendők a tápoldatok pontos adagolására is alkalmasak. Ha sem mérőhenger, sem fecskendő nem áll rendelkezésre, kis mennyiségű permetléhez cseppentővel is kimérhetjük a folyadékot. Hozzávetőleg 1 csepp oldat 20 mikroliter jelent. 100 ml 0,1 %-os permetlé oldat készítéséhez 5 csepp elegendő a szerből.

Mindig pontosan mérjük ki a kijuttatandó szer mennyiségét!  Ha kevés a szer, nincs megfelelő hatás, ha sok, megnő a várakozási idő, feleslegesen terheljük környezetünket, drágább lesz a védekezés, ezzel szemben nem lesz jobb a hatás, mintha az előírt mennyiséget adtuk volna ki. Ha por alakú szerből kell permetlevet készítenünk, akkor egy könnyen mosható edényben kevés vízzel szuszpenziót, majd fokozatosan hígítva törzsoldatot készítünk. Az előre elkészített tiszta vízből félreteszünk a törzsoldatkészítő edény mosására, és a mosóvizet a permetléhez töltjük, majd elkeverjük. A gépbe való betöltést mindig szűrőn keresztül végezzük. A folyékony növényvédő szereket a kimérés után a gép tartályába is tölthetjük. A tartály kb. 1/3 részéig legyen víz, majd a kívánt mennyiségre kiegészítjük. Célszerű azonban a folyékony szerekből is törzsoldatot készíteni. Ha több szerből készítünk kombinációt (maximum 3 szer), először a por alakú szerből készítünk szuszpenziót, majd ezt kissé hígítva adjuk hozzá a folyékony szereket. Ezt a törzsoldatot öntjük a gépben lévő vízhez, a törzsoldatkészítő edényt pedig tisztára mossuk. Mielőtt különböző növényvédő szerekkel kombinációt készítenénk, a keverési táblázatból győződjünk meg a keverhetőségről, vagy végezzünk próbakeverést.  (Forrás: Növényvédelmi útmutató őstermelőknek, Kertlap – sz )

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …