A permetkeverés alapjai

A permetezés nem tartozik a közkedvelt kerti munkák közé, de ha már muszáj, a lehető legegyszerűbben akarjuk elvégezni. Több hatóanyag kiszórása több betegség, kártevő ellen egyszeri permetezéssel jó megoldás, és amikor csak lehet, alkalmazzuk is ezt a lehetőséget. A vegyszerek keverésének azonban megvannak a szabályai, amelyeket be kell tartani.

Permetezés megkezdése előtt mindig olvassuk el a vegyszerek használati utasítását, és ne csak azt, milyen növényre, milyen károkozó ellen, hanem azt is, milyen töménységben, milyen fejlődési stádiumban, milyen napszakban, milyen hőmérsékleten kell alkalmazni. A keverhetőség is fel van tüntetve, amely szintén alapfontosságú információ. A leggyakoribb szabály, hogy a fémet tartalmazókat nem ajánlott keverni a többi szerrel, mert ezek csökkenthetik a másik hatását. A permetlé elkészítését azzal kezdjük, hogy a permetezőbe beleöntjük a készítendő mennyiség felének megfelelő vizet. Mindig a szilárd halmazállapotú vegyszerrel kezdünk. A porokat úgy tudjuk osztani, hogy kiszórjuk egy papírlapra, és felezzük, negyedeljük, stb. Egy kisebb edényben, kevés vízben feloldjuk csomómentesre keverjük, és ezt öntjük a permetezőbe, a keverőedényt többszörösen átöblítve. Vannak olyan por állagú készítmények, amelyek vízben oldódó fóliába csomagolva kaphatók. Ezeket nem szabad szétszedni, elsőnek kell a vízbe dobni, és amikor feloldódott, a következő szereket hozzáadni. A folyékony permetszereket a hozzájuk csomagolt mérőedényekkel adagolhatjuk, szintén először kisebb mennyiségű vízben keverjük szét, és ezt öntsük a permetezőbe. A ragasztó szereket tesszük a permetléhez legutolsónak. Természetesen mindegyik vegyszert alaposan elkeverjük, utána folytatjuk a következővel, majd a végén felöntjüka keveréket tiszta vízzel a kívánt mennyiségre.

A permetlé készítéséhez szükséges szermennyiség grammban vagy milliliterben:

Vízmennyiség: 0,02% 0,05% 0,10% 0,15% 1%
1 lit. 0,2 0,5 1 1,5 10
5 lit. 1 2,5 5 7,5 50
10 lit. 2 5 10 15 100
12lit. 2,4 6 12 18 120

A vegyszer átszámításánál az egy hektárra megadott mennyiségnél 10 l vízhez a vegyszer század részét adjuk, vagyis 5 kg/ha adagnál 50 g a mennyiség (5000g: 100 = 50g), ami 0,5 százalékos oldat. Ez az átszámítás csak ott érvényes, ahol az 1 hektárra kipermetezett vegyszer 1000 l/ha, ami a szőlőben és a gyümölcsösökben használt mennyiség. Más vízmennyiség használatakor abból a számból kell kiindulni. Fontos ez főleg a gyomirtóknál, de más szántóföldi növényeknél is, ahol 200–500 l az általánosan használt vízmennyiség.

Amikor több vegyszer keverékét használjuk, az egészségügyi várakozási idő természetesen a leghosszabb idejű vegyszeré lesz.

A permetezés befejezése után nagyon fontos a permetezőgép kimosása. Főleg gyomirtó használata után mosószódával, vagy erre a célra árusított mosószerrel alaposan mossuk át és tiszta vízzel többször öblítsük ki.

Sedliakné György Ilona

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Globális vagy lokális szinten

Annak ellenére, hogy mozgalmas, tüntetésektől és nyomásgyakorló tiltakozó vonulástól sem volt mentes az ide év …