A permetkeverés alapjai

A permetezés nem tartozik a közkedvelt kerti munkák közé, de ha már muszáj, a lehető legegyszerűbben akarjuk elvégezni. Több hatóanyag kiszórása több betegség, kártevő ellen egyszeri permetezéssel jó megoldás, és amikor csak lehet, alkalmazzuk is ezt a lehetőséget. A vegyszerek keverésének azonban megvannak a szabályai, amelyeket be kell tartani.

Permetezés megkezdése előtt mindig olvassuk el a vegyszerek használati utasítását, és ne csak azt, milyen növényre, milyen károkozó ellen, hanem azt is, milyen töménységben, milyen fejlődési stádiumban, milyen napszakban, milyen hőmérsékleten kell alkalmazni. A keverhetőség is fel van tüntetve, amely szintén alapfontosságú információ. A leggyakoribb szabály, hogy a fémet tartalmazókat nem ajánlott keverni a többi szerrel, mert ezek csökkenthetik a másik hatását. A permetlé elkészítését azzal kezdjük, hogy a permetezőbe beleöntjük a készítendő mennyiség felének megfelelő vizet. Mindig a szilárd halmazállapotú vegyszerrel kezdünk. A porokat úgy tudjuk osztani, hogy kiszórjuk egy papírlapra, és felezzük, negyedeljük, stb. Egy kisebb edényben, kevés vízben feloldjuk csomómentesre keverjük, és ezt öntjük a permetezőbe, a keverőedényt többszörösen átöblítve. Vannak olyan por állagú készítmények, amelyek vízben oldódó fóliába csomagolva kaphatók. Ezeket nem szabad szétszedni, elsőnek kell a vízbe dobni, és amikor feloldódott, a következő szereket hozzáadni. A folyékony permetszereket a hozzájuk csomagolt mérőedényekkel adagolhatjuk, szintén először kisebb mennyiségű vízben keverjük szét, és ezt öntsük a permetezőbe. A ragasztó szereket tesszük a permetléhez legutolsónak. Természetesen mindegyik vegyszert alaposan elkeverjük, utána folytatjuk a következővel, majd a végén felöntjüka keveréket tiszta vízzel a kívánt mennyiségre.

A permetlé készítéséhez szükséges szermennyiség grammban vagy milliliterben:

Vízmennyiség: 0,02% 0,05% 0,10% 0,15% 1%
1 lit. 0,2 0,5 1 1,5 10
5 lit. 1 2,5 5 7,5 50
10 lit. 2 5 10 15 100
12lit. 2,4 6 12 18 120

A vegyszer átszámításánál az egy hektárra megadott mennyiségnél 10 l vízhez a vegyszer század részét adjuk, vagyis 5 kg/ha adagnál 50 g a mennyiség (5000g: 100 = 50g), ami 0,5 százalékos oldat. Ez az átszámítás csak ott érvényes, ahol az 1 hektárra kipermetezett vegyszer 1000 l/ha, ami a szőlőben és a gyümölcsösökben használt mennyiség. Más vízmennyiség használatakor abból a számból kell kiindulni. Fontos ez főleg a gyomirtóknál, de más szántóföldi növényeknél is, ahol 200–500 l az általánosan használt vízmennyiség.

Amikor több vegyszer keverékét használjuk, az egészségügyi várakozási idő természetesen a leghosszabb idejű vegyszeré lesz.

A permetezés befejezése után nagyon fontos a permetezőgép kimosása. Főleg gyomirtó használata után mosószódával, vagy erre a célra árusított mosószerrel alaposan mossuk át és tiszta vízzel többször öblítsük ki.

Sedliakné György Ilona

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …