A korai burgonya

Annak érdekében, hogy a kertünkből lehetőleg már a nyárelőn, (június elején) friss burgonyát szedhessünk, már ebben az időszakban elő kell készíteni a vetőburgonyát. A vetésre szánt burgonyagumókat ezért világos helyen, konyhában, kamrában ablak mellett megfelelő fényviszonyok között 10-14 fokon előcsíráztatjuk. A gumókat lapos ládában egy rétegben kell elhelyezni, hogy minél jobban érje őket a fény. A megfelelő fényviszonyok között csíráztatott gumók rövid, zömök, zöldeslila csírákat fejlesztenek, amelyek hossza megközelítőleg 1 cm. Az előcsíráztatás során a legfontosabb követelmény a megfelelő fényviszonyok betartása. Sötétben ugyanis vékony, fehér csírák képződnek. Az előcsíráztatás ideje 5-7 hét, és a talaj hőmérsékletéttől függően a kicsírázott gumók már április elején elvethetők.

Április elején, amikor a talaj hőmérséklete a kiültetés mélységében elérte a 6 oC-ot, megkezdhetjük a kiültetést. Az ajánlott sor- és tőtávolság 70 cm illetve 30–35 cm. A korai burgonyát sekélyebben ültessünk, mint későbbit, kb. 5–8 cm mélyre. A gumókat kapával készített fészekbe vagy árokba csírás végükkel felfelé rakjuk. Hogy meggyorsítsuk a kelést, a talajt fóliával is takarhatjuk akár közvetlenül, akár fóliaalagút formájában.

Korai burgonya termesztésére legmegfelelőbbek a könnyen felmelegedő homoktalajok, amelyekbe korai rövid érésidejű fajtákat ültetünk. A burgonya főleg kálium- és foszforigényes növény, aminek meghatározó részét lehetőleg már az őszi trágyázással (szuperfoszfát és kénsavas káli formájában) kijuttatunk a termőterületre, illetve a vegetáció alatt levéltrágyázással is kiegészítünk. Nitrogént ősszel csak keveset, vagy egyáltalán nem adunk, a meghatározó mennyiséget tavasszal közvetlenül ültetés előtt juttatjuk ki. Ilyenkor adhatunk 1,5 dkg/m2 ammóniumnitrátot (mészben szegény talajon pétisót), majd a kelés után 2–3 alkalommal 1 dkg/m2 pétisót és 2 dkg/m2 kénsavas kálit. Savanyú, mészhiányos homoktalajon nagyon jó hatása van a mésztrágyázásnak. Magnéziumhiányos talajon 1-1,5 dkg/m2 magnézium-szulfáttal ugyancsak jelentős terméstöbbletet érhetünk el.  (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …