A hónapos retek

A keresztesvirágúak családjába tartozó egyéves növény, amely a szárgumót a szik alatti szárból, a nyári és őszi fajtáknál a szik alatti részből és a gyökérből képezi.

A hónapos retek február végétől, március elejétől fűtetlen fólia alatt jól hajtatható. Az uborka, a paprika és a paradicsom kiültetésig betakarítható. Hidegtűrő, hőmérsékleti optimuma 13 °C. A fagyot tűri, a csírázása már 1–2 °C-kal a fagypont felett megindul. Az árnyékot viszont nehezen viseli, a hosszú nappalok hatására magszárat fejleszt. Ezermagsúlya 6–8 gramm, csírázóképességét 4– 5 évig tartja meg.

Elsősorban a laza, középkötött talajokon termeszthető eredményesen, tápanyagigénye közepes. Kezdetben – csírázáskor – több, később kevesebb nedvességet igényel. A hosszúra növő japán retek mélyrétegű talajt igényel.

Fajtáit alapvetően három nagy csoportra osztjuk:

– a hónapos retek, amelyet leginkább kora tavasszal, de ősszel is lehet termeszteni, valamint hajtatható is, termése kisebb, lédúsabb.

– a nyári retek, amelyet nyár elején szabadföldön termesztenek, ennek valamennyivel nagyobb a gumója.

– őszi-téli retkek, nagy testű, hosszabb tenyészidejű, tárolható fajták.

Csak állandó helyre vetéssel szaporítjuk. Vetési mélysége 2 cm. A fajtától függően kisebb vagy nagyobb térállásba helyezzük a magot. Hónapos retkeknél ez 8×8 vagy 10×10 cm. Nyári retkeknél 12×12 cm. Az őszi és a téli retekfajtákat nem négyzetesen, hanem 25–30 cm-es sorokba és 10–15 cm-es tőtávolságra vetik. A hónapos retek is vethető sorba (15–20 cm), azonban az ilyen elhelyezés kevésbé gazdaságos. Tekintettel arra, hogy a gumó átmérője a tenyészterületet alapvetően meghatározza, érdemes a zacskón feltüntetett sor- és tőtávolság-javaslatot a vetésnél figyelembe venni. A hónapos retket március elején, illetve szeptember elején, a nyári fajtákat áprilisban, illetve július–augusztusban, az őszi-téli retket augusztusban lehet vetni.  Sokat kell gyomlálni és kapálni. Gyakran és kis vízadagokkal öntözzük, erre különösen a hónapos retek érzékeny.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …