A kiscsibék fogadása

A kiscsibéknek a kelés után 32°C-os melegre van szükségük, ezt a hőfokot az elszállításukig, sőt a szállítás alatt is mindvégig biztosítanunk kell számukra, különben megfáznak, megbetegszenek. A csibéknek minél előbb a végleges helyükre kell kerülniük, és táplálékhoz, vízhez kell jutniuk. Ha a kikelésüktől számított 24 órán belül ez nem következik be, aktivitásuk lecsökken, és a kiesés nagyon megnövekszik. A csibéket az erre a célra szolgálórekeszes csibeszállító kartonban szállítsuk, ami az első napokban etetőül is szolgálhat.

A kiscsibék fogadására szolgáló épületet alaposan ki kell takarítani, fertőtleníteni, kimeszelni, alommal feltölteni, és befűteni az állatok érkezése előtt. Alomnak a szalmaszecska és a forgács a megfelelő, a fűrészport az apró kis állatok felcsipegetik, és megbetegszenek tőle.

A fogadó hőmérsékletnek a csibék magasságában kell 32 oC-nak lenni. Ha ezt az egész helyiségben nem tudjuk megoldani, akkor műanyákat szereljünk fel, az azok alatti részt kerítsük körül, és oda telepítsük a kiscsibéket. A teremhőmérsékletnek akkor is el kell érnie legalább a 20°C-ot. Praktikus, ha a szállító kartonrekeszt széthajtogatjuk, és oda szórjuk az első eleséget, sőt, oda tesszük az itatókat is. 100 csibe eleségét szórjuk egy kartonra, és 100 csibére számítsunk 1 db 2 literes kúpos önitatót is. A kartont néhány nap múlva összeszedhetjük, amikor az állatok már megerősödtek egy kicsit, és megismerkedtek a hellyel.

A telepítés során úgy számoljunk, hogy 17-20 kifejlett állatnál több ne jusson 1 négyzetméterre, illetve ha mégis többet telepítünk, számoljunk azzal, hogy csökken a növekedés. A napos állatokat persze sokkal sűrűbben is telepíthetjük, ha később a helyüket növelni tudjuk.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …