A házinyúl tartása

A házinyulakat legjobb ketrecben tartani, ahol egy nyúlra legalább 0,2 m2 területet kell számolni. Almozásra a széna és a szalma is megfelel, amit viszonylag gyakran kell cserélni. A nyulak alapvetően tiszta állatok és a terület meghatározott részeire végzik a dolgukat, de sajnos, a terület megjelölésére is ezt a módszert használhatják. Ezt a lakásban tartott hobbi állatok esetében érdemes szem előtt tartani.

A házinyúl etetésénél nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű nyersrostot biztosítsunk. Ezt jó minőségű széna bőséges adásával tudjuk elérni. A táplálék alapját legegyszerűbb, ha valamilyen nyúltáp képezi. Mindig legyen friss víz a nyulak előtt, még akkor is, ha zöld takarmányt (pl. saláta, répa, káposzta) is kapnak.

A házinyúl nagyon érzékeny a hőségre, az ideális tartási hőmérséklet 18 °C.

A nőstény nyulaknak nincs rendszeres szexuális ciklusa, az ovulációt a párzás váltja ki. Általában 7-10 napig tartó fogamzóképes időszakot 1-2 napig tartó nyugalmi periódus követ. A vemhesség 31-33 napig tart. 1-2 nappal a szülés előtt az anyanyúl kitépkedi a szőrét és fészket épít. Általában 3-8 kisnyúl születik, akiknek a szeme 8-10 napos korukban nyílik ki. Az anya csak naponta egyszer szoptatja őket 3-5 percig és 4-6 hetes korukban már el lehet választani őket. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …