A gyümölcstárolás szabályai

A jó tároló – hűtés nélküli – léghőmérséklete megközelítőleg állandó, 8–12 C között mozog. A hőmérsékletet szellőztetéssel és a nyílászárók szigetelésével bizonyos mértékben szabályozni tudjuk, és kifejezetten ügyeljünk arra, hogy a hőmérséklet ne süllyedjen a fagypont alá.

A tároló levegője ne legyen száraz, mert a gyümölcsök hamar ráncosodnak, gyorsan apadnak. A páratartalmat a padozat fellocsolásával növelhetjük, vagy úgy, hogy a gyümölcsös rekeszeket több rétegű papírral letakarjuk. Héjasok tárolásánál a magas páratartalom gyors avasodáshoz vezet.

Nagyon fontos, hogy betárolás előtt a tárolót és a tároló göngyölegeket (rekeszek, ládák, polcok, stb.) alaposan takarítsuk ki, fertőtlenítsük. Az egyszerűbb fertőtlenítés közé tartozik a meszelés, a fertőtlenítőszeres lemosás vagy permetezés. A lemosás után hagyjuk alaposan kiszáradni a tárolót, és borkénlapok elégetésével végezzük el légtér fertőtlenítését is.

Csak ép, egészséges, tiszta gyümölcsöt tároljunk. A száraz levegőjű, meleg helyiségek (padlás, lakótelepi garázsok, közös tárolók stb.) hosszabb ideig csak a héjas gyümölcsűek tárolására alkalmasak. A húsos gyümölcsök ezekben hamar apadnak, romlanak. A héjasokat ne csomagoljuk műanyag zacskóba vagy zsákba, mert ilyen körülmények között hamar befüllednek, gyorsan avasodnak.

Ha lehet, egy tárolóteremben ne tároljunk gyümölcsféléket erősen illatos zöldségfélékkel (zeller, burgonya stb.) vegyesen, mert illatukat a gyümölcsök átveszik.

A gyümölcsöt lehetőleg olyan edényben, vagy ládában tároljunk, amelyek könnyen mozgathatók, a bennük lévő gyümölcs gyorsan átválogatható. Ebből a szempontból a műanyagrekeszek a legjobbak.

A tárolt gyümölcsöt hetente, kéthetente vizsgáljuk meg, válogassuk át. A romlásnak indult gyümölcsöket azonnal távolítsuk el az egészségesek közül. Az almából a tárolás során etilén szabadul fel. Ez a gáz gyorsítja az érést, csökkenti a tárolási idő hosszát. Az etilént rendszeres szellőztetéssel távolíthatjuk el a helyiségből.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …