A gyümölcsfák védelme érdekében

Több mint fél évszázada nevelek gyümölcsfákat. Környezetemben megfigyeltem és tapasztalom, hogy az utóbbi 10–15 év alatt mohaszerű zöld zuzmó-, illetve gombabevonat károsítja a gyümölcsfákat, kivétel nélkül mindegyiket. Ezek hosszabb-rövidebb időn belül gyakran az elszáradnak, elpusztulnak. Harmincöt darab, különböző fajtájú gyümölcsfám van, melyek 95 százalékának oltását, szemzését is én végeztem. Gondosan ápolom őket, ennek köszönhetően egyetlen fámon sem mutatkozik a betegség. Tapasztalataim szerint az ún. bordói lé (rézgálic) és oltott mész keveréke az egyetlen ellenszere ennek a káros betegségnek. Tavasszal, még a vegetáció nyugalmi állapotában 2 százalékos bordói lével áztatásszerűen kezelem az összes fámat. A permetlét 20 dkg rézszulfát és 40 dkg oltott mész 10 l vízhez adott keverékéből készítem. Ezzel a keverékkel az őszibarack tafrinás kezelése is elvégezhető. Ha esős, párás az idő, már zöld állapotban a Syllitet alkalmazom az őszibarackra.

Külön felhívnám a diófák termesztőinek figyelmét arra, hogy a diófákat év közben is többször a bordói lé 1-1,5 százalékos oldatával kezeljék az ún. gnomóniás fertőzés ellen. Év közben az őszibarackfák kivételével az összes fámat (alma, körte, szilva, kajszi, dió) 1százalékos bordói lével kezelem, több alkalommal is. A bordói lé százalékaránya attól függ, milyen súlyos a fertőzés. Sosem veszek kész bordói lé törzsoldatot.

A szőlőmet a peronoszpóra ellen szintén bordói lével kezelem. A bordói lé előnye, hogy természetes hatóanyagokból áll. A permetlé elkészítésénél mindig a rézoldatot keverjük bele a mészoldatba, különben túrószerű állagúvá válik és használhatatlan lesz. Ahogy Bálint gazda frappánsan mondta: mindig a rezesbanda megy a meszesgödörbe.

Ha megfogadják a tanácsomat, a gyümölcsfák bő terméssel hálálják meg.

Bathó Hubert

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda márciusi száma

A tavaszi termelési szezon kezdetén a Jó Gazda márciusi száma összefoglalja a kerti vetésforgó alkalmazásának alapvető szempontjait és …