A gyöngyhagyma augusztusban is vethető

A gyöngyhagyma vagy más néven fehérhagyma a vöröshagyma egyik változata. Más források a póréval, illetve a salotta hagymával hozzák rokonságba. Lényege, hogy friss, üde, apró fehér hagymafejeket képez, amelyek frissen ugyan csak rövid ideig tárolhatók, de kiválóan alkalmasak pl. konzerválásra, vagy szárításra. Termesztéssel szembeni igényei a vöröshagymáéhoz hasonlók. A könnyű, homokos, jó vízáteresztő képességű, gyommentes talajokat kedveli.

Tavaszi szaporításra a magokat márciusban, meglehetősen sűrűn, 10-15 x 3-5 cm sor- és tőtávolságra duggatják vagy vetik a szokásosnál mélyebbre, akár 4-5 cm-re is.  Ősszel is elvethetők a magjai, ekkor tavasszal már újhagymaként fogyasztható, viszont ebben az esetben óvnunk kell a téli fagyoktól, mert nem télálló. Augusztusi vetés esetén a fagyok ellen falevéllel, szalmával stb. takarjuk. Terméshozama kb. 200-300 hagyma/m2. Ha ősszel vetjük el a magokat, akkor is óvni kell a téli fagyoktól. Az áttelelő termesztésben augusztus közepén-végén elvetett mag néhány lombleveles állapotban telel át.

Magjait márciusban vethetjük szabad földbe, 4-5 cm mélyen. Ősszel is elvethetők a magjai, ekkor tavasszal már újhagymaként fogyaszthatjuk, viszont ebben az esetben óvnunk kell a téli fagyoktól, mert nem télálló. Hagymái lehetnek kicsik, közepesek, vagy nagyok, lapítottak vagy gömbölydedek, ez a fajtától függ. Előnye, hogy tenyészideje rövid, ezért már korán felhasználható. Zöldhagymaként, később pedig csemegének, fűszernek, nyersen vagy szárítva, savanyítva is alkalmas. Nyers hagymasalátának is alkalmas. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …