A gyöngyhagyma augusztusban is vethető

A gyöngyhagyma vagy más néven fehérhagyma a vöröshagyma egyik változata. Más források a póréval, illetve a salotta hagymával hozzák rokonságba. Lényege, hogy friss, üde, apró fehér hagymafejeket képez, amelyek frissen ugyan csak rövid ideig tárolhatók, de kiválóan alkalmasak pl. konzerválásra, vagy szárításra. Termesztéssel szembeni igényei a vöröshagymáéhoz hasonlók. A könnyű, homokos, jó vízáteresztő képességű, gyommentes talajokat kedveli.

Tavaszi szaporításra a magokat márciusban, meglehetősen sűrűn, 10-15 x 3-5 cm sor- és tőtávolságra duggatják vagy vetik a szokásosnál mélyebbre, akár 4-5 cm-re is.  Ősszel is elvethetők a magjai, ekkor tavasszal már újhagymaként fogyasztható, viszont ebben az esetben óvnunk kell a téli fagyoktól, mert nem télálló. Augusztusi vetés esetén a fagyok ellen falevéllel, szalmával stb. takarjuk. Terméshozama kb. 200-300 hagyma/m2. Ha ősszel vetjük el a magokat, akkor is óvni kell a téli fagyoktól. Az áttelelő termesztésben augusztus közepén-végén elvetett mag néhány lombleveles állapotban telel át.

Magjait márciusban vethetjük szabad földbe, 4-5 cm mélyen. Ősszel is elvethetők a magjai, ekkor tavasszal már újhagymaként fogyaszthatjuk, viszont ebben az esetben óvnunk kell a téli fagyoktól, mert nem télálló. Hagymái lehetnek kicsik, közepesek, vagy nagyok, lapítottak vagy gömbölydedek, ez a fajtától függ. Előnye, hogy tenyészideje rövid, ezért már korán felhasználható. Zöldhagymaként, később pedig csemegének, fűszernek, nyersen vagy szárítva, savanyítva is alkalmas. Nyers hagymasalátának is alkalmas. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …