A bodza

A bodza régóta kedvelt gyógynövény, de ma már  mint díszcserjét is egyre több kertbarát ülteti kertjébe, hiszen tavasszal a fehér kellemes illatú ernyős virágzatával kápráztat el minket, amelyek átmérője gyakran eléri a 15-20 cm, majd nyáron a bodzabogyók tündökölnek éjfekete színükkel kertünkben. Április végétől egészen május végéig nyílik, fehér vagy rózsaszín színű virágokkal. Magassága elérheti akár az 4-7 métert is, szélessége 3-4 méter, de ezt metszéssel kordában tudjuk tartani. A gyümölcse értékes élelmiszer alapanyag. Intenzív termesztése a kifejezetten erre a célra létesített ültetvényeken folyik. Emellett a szabadon növő fákról évente több ezer tonnányi mennyiséget takarítanak be az alkalmi gyűjtők.

A fekete bodza jól alkalmazkodó, igénytelen növény. Az ország egész területén sikeresen termeszthető. Téli fagyoktól sem károsodik a fás része. A késő tavaszi fagyok nem veszélyeztetik a virágait és a terméskötődését sem. Jó termésre a megfelelő vízgazdálkodású talajon számíthatunk. Fényigényes, árnyékban a termésmennyisége erősen csökken.

Üzemi termesztésre több fajtája ajánlott:  a Haschberg és a Donau fajták Ausztriából származnak, a Sampo dán, a Fertődi-33 magyar fajta.

A fekete bodza ültetés és termesztése igen egyszerű, tavasszal vagy kora ősszel vásároljuk meg a növényt, amelyet a kert napos, de akár árnyékos részébe is ültethetünk, mindkét helyen igen jól érzi. Túl sok gondozást nem igényel, de ha bő termést szeretnénk ősszel vagy tavasszal, egy kevés komposzttal lássuk le a növényt. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …