A globális koncentráció jegyében – marad a márkanév

A DuPont Pioneer és a Dow AgroScience a Corteva Agriscience néven egyesült

Újabb nemesítési szint a kukoricahibridek kínálatában – Optimum AQUAmax

A világban folyó tőkekoncentráció eredményeként komoly változások történtek a világ agrárgazdaságának szerkezetében is. A piacon eddig meghatározónak számító agrárcégek további összefonódása még nagyobb konglomerátumok kialakulását eredményezi, amelyek nemcsak a piaci részesedés terén, hanem az ágazatokat továbblépésre ösztönző kutatás-fejlesztés terén is jelentős forrásösszevonást hoznak, s a felhalmozott ismeretek alapján ennek hatékonyabb kihasználását is feltételezik.

Ilyen lépés az amerikai DowDuPont társaság mezőgazdasági divíziójának létrehozása Corteva Agriscience néven, amely hivatalosan 2019. június 1-től kerül bejegyzésre a tőzsdén, és egyesíti a DuPont növényvédelmi üzletágát, a DuPont Pioneer vetőmag ágazatát és a Dow AgroScience vegyszerkínálatát.  Ezzel az iparágban meghatározó, egyedülálló mezőgazdasági vállalatot hoznak létre, amely vezető pozícióval bír a vetőmag-technológia, a növényvédelem és a mezőgazdasági felhasználású digitális technológia piacán, jelentette be Luboš Šulan, a Pioneer szlovákiai képviseletének kereskedelmi vezetője a cég év végi Nyitrán megtartott szakmai rendezvényén. Hozzátette, hogy a Corteva Agriscience globális szinten képviseli majd az említett társaságokat, de a vállalat szerkezetén belül továbbra is fennmarad a két meghatározó üzletág, vagyis a vetőmag, illetve a növényvédelmi ágazat. Helyi szinten a meglévő cégek egyelőre az eredeti nevükön működnek tovább, tehát a vetőmagok továbbra is a DuPont Pioneer védjegy alatt, illetve a vegyszerek a Dow AgroScience neve alatt, e képviseletek itteni munkatársai révén lesznek elérhetők.

Luboš Šulan

A nyitrai szakmai fórumon a szervezők egyrészt az időszerű környezeti kihívásokra való reagálásokból állítottak össze egy információs csokrot, amelynek keretében a globális klímaváltozással kapcsolatos hazai  adatokat elemezve Peter Jurčovič meteorológus próbálta meg összefoglalni az említett folyamatok lehetséges következményeit. Őt követően Marek Živčák, a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem docense a növények klimatikus stresszhatásokra adott reakcióit elemezte előadásában. Ezt követően a DuPont Pioneer vetőmagnemesítési programjának alapelveit és ennek eredményeként az idei kukorica újdonságokat mutatta be Tomáš Upohlav a cég termékmenedzsere. Végezetül Radovan Novomestský a Dow AgroScience képviseletében a cég által kínált növényvédelmi készítmények alkalmazási lehetőségeit vázolta fel a résztvevőknek.

Mára megkérdőjelezhetetlen statisztikai adatok bizonyítják, hogy bolygónk a globális felmelegedés időszakában van, amelynek tüneteit immár egyre kézzelfoghatóbb és szemmel látható jelek igazolják. A jelenség összetett – és bár egyesek kétségbe vonják -, de az emberi tevékenységek következtében szintén károsítjuk a környezetünket, és ezzel befolyásoljuk a kedvezőtlen folyamatokat, állította előadásának bevezetőjében Peter Jurčovič meteorológus, hozzátéve, hogy a több mint száz éve rendelkezésre álló hivatalos meteorológiai adatok szerint ebben az évtizedben volt legmagasabb az átlagos középhőmérséklet, s úgy tűnik, hogy a folyamat folytatódik, bár vannak ezzel ellenkező irányba mutató jelek is.  Ilyen globális változások egyébként a Föld történetében már voltak, és mindig radikális változásokat eredményeztek az emberiség történetében. A jelenlegi klímaváltozás egyik jellegzetessége, hogy a folyamat jelentősen felgyorsult, s ami azelőtt több száz éves folyamat eredményeként alakult ki, most pár évtized alatt végbemegy. Globális szinten a felmelegedés tüneteit elsősorban a gyakoribb napkitörések, a tengeri áramlatok változásai és a légkör szennyezése által okozott üvegházhatás váltják ki.

 Ennek tüneteit már nálunk is, a mérsékelt égöv alatt is érzékelhetjük, többek között a mediterrán térségben honos rovarok, kártevők betelepedése révén. Ennek egyik példája a Balkánon élő ún. „fekete özvegy” nevű pókfajta megjelenése térségünkben, az egyes évszakok időjárási jellemzőinek különbségei közötti eltérések csökkenése, hatalmas viharok, esőzések gyakoribb megjelenése, amelyek a mezőgazdasági termelés feltételeit is nagymértékben befolyásolják.

A növények környezeti hatások által okozott stresszre való reagálását elemezte előadásában Marek Živčák, a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem növényélettani tanszékének tanára, aki a külső tényezők (szárazság, meleg és a hideg, UV-sugárzás) mellett a biológiai eredetű kártevők és betegségek következményeire is felhívta a figyelmet. Napjainkban a növények életében az egyik meghatározó stresszfaktor a szárazság, amely a növények által kiváltott válaszreakciója keretében védekezés formájában a növekedés leállításában, a légzőnyílások szűkítésében vagy lezárásában, a vízfelhasználás hatékonyságának csökkentésében, a tápanyag-felvétel és az anyagcsere-forgalom korlátozásában, a fotoszintézis és az asszimiláció csökkenésében valamint a generatív, vagyis termésképző szervek kialakításának csökkenésében nyilvánul meg. A magasabb és a túlságosan alacsony hőmérsékletek mindezeket a kedvezőtlen következményeket tovább fokozzák.

Az előadó a stresszhatások kivédésére, vagy csökkentésére alkalmazható megoldásokat és lehetőségeket is számba vette. A gazdálkodók szempontjából alapvető szempont a megfelelő agrotechnika alkalmazása, beleértve a minőségi vetőmag, az öntözés és az optimális tápanyapótlás elveinek betartását. A kedvező reakciókat nemesítéssel is befolyásolni lehet, bár ez hosszabba tartó folyamat eredménye lehet, ugyanakkor napjainkban a nemesítések egyik fő iránya ennek a követelménynek a teljesítése is. Ennek keretében születnek korábbi érésidejű, egyúttal stabil és magasabb terméshozamú ellenállóképes hibridek, amelyeknek erősebb gyökérrendszerük, nagyobb levélfelületük biztosítja a kellő alkalmazkodást.

A rendezvény második részében Tomáš Upohlav, a DuPont Pioneer termékmenedzsere a tavaszi vetésű növényekre összpontosítva tájékoztatta a résztvevőket a cég vetőmagkínálatának újdonságairól. A kukorica szlovákiai termelésének piaci helyzetét felvázolva elmondta, hogy a hozzáférhető adatok alapján továbbra is a jelenlegi mintegy 250-270 ezer hektár kukorica vetésterülettel lehet számolni a következő szezonban is. A 2018-as idényben a vegetáció második felében tapasztalt szárazság ellenére, amely átlagosan 2-3 héttel előbbre hozta a betakarítások időpontját, a terméshozamok mind a szemes, mind pedig a silókukorica tekintetében megfelelő szintet értek el. A Pioneer az említett időjárási változásokra újabb, az eddigieknél magasabb nemesítési szintű hibridkínálattal reagált, amelyek az ide szántóföldi kísérletekben egyértelműen bizonyították versenyképességüket. Nevezetesen az Optimum® AQUAmax® védjeggyel ellátott hibridekkel, amelyekkel csökkenthető a termelés kockázata és maximalizálható a termesztés eredményessége. A legmodernebb nemesítési eljárással előállított, és száraz körülmények között tesztelt hibridek szilárdabb növényi felépítéssel rendelkeznek a gyökértől a címerig, kiváló értékeket mutatnak a zöldszáron érés tekintetében és kevesebb vízfelhasználást igényelnek egységnyi termésmennyiséghez. Ezek a hibridek jobban ki tudják használni a rendelkezésükre álló vízkészletet aszályos körülmények között is, mégpedig a növény levelein található légzőnyílások hatékonyabb működésével, amelyek az új hibridekben kisebb méretűek, sűrűbben helyezkednek el, így gyorsabban tudnak reagálni a hőmérsékletváltozásokra.  Mivel gyorsabb összehúzódásra és bezárulásra képesek, így kevesebb vizet párologtatnak. Lényeges, hogy a kukorica szárazságtűrését több gén együttesen határozza meg, és így a nemesítésben az előbb felsorolt tulajdonságok együttes fejlesztésére törekszenek az Optimum® AQUAmax® hibrideknél.

Tomáš Upohlav

Az Optimum® AQUAmax® hibridek kiválasztásánál nagyon szigorú elveket követnek: a hibrideknek legalább 5% terméselőnnyel kell rendelkezniük aszályos körülmények között a kontroll hibridekkel szemben, minimálisan 3%-kal magasabb hozamot kell elérniük normál csapadékellátottság mellett a teszthibridekhez viszonyítva és a fenti szigorú követelményeket két egymást követő évben kell a jelölteknek teljesítenie.

Az elkövetkező szezonra szóló ajánlat bevezetőjében Tomáš Upohlav nem felejtette el a résztvevők figyelmébe ajánlani a kukoricatermesztésben elért eddigi legmagasabb hozamot, ami a Pioneer P1197 AM hibridje nevéhez fűződik, s amelyet Amerikában (Virginia államban) David Hula nevű termesztő állított fel 34,02 t/ha teljesítménnyel ún. trip-till rendszerben öntözéses feltételek között. Nálunk eddig Lúcson 18,5 t/ha érték el a legmagasabb hozamot.

A 2019-es idényre ebbe a térségbe ajánlott hibridek között a legkorábbi érésidejű P8812 (FAO 270) korai érésidejű univerzális hibrid siló és szemes termesztésére is alkalmas. Megfelelő kezdeti fejlődéssel és már a kelés időszakában is érvényesülő stressztűrő képességével tűnik ki. A P9363 (FAO 320) hibridet éréscsoportjában a legmagasabb hozamképesség, hosszú, vastag hengeres kalászok, erős staygreen effektus és kiváló vízleadás jellemzik, idén a kísérletekben Zavaron érte el a legmagasabb hozamot, 1,1 tonnával haladta meg a kimutatott átlagot. A hibridet Magyarországon 2017-ben vették nyilvántartásba, ahol szintén a legjobb eredményeket felvonultató hibridek között rangsorolták. A P9415 Optimum® AQUAmax® hibrid (FAO 340) új nagyhozamú, rendkívül gyors vízleadással rendelkező szemes hibrid az őszi kalászosok kiváló előveteménye lehet. Ez a hibrid vastag csövekkel, rajtuk 18-20 szemsorral rendelkezik, főleg a virágzás során érvényesülő szárazságtűrő képessége és nagyon jó vízleadó képessége alapján joggal számíthat a termelők figyelmére. A tulajdonságokat mind a magyarországi mind pedig a szlovákiai kísérletekben igazolta. Magyarországi átlaghozama 2016-ban 1 t/ha-ral, 2017-ben 0,5 t/ha-ral haladta meg az átlagot. A P9757 (FAO 380) a P9363 „fiatalabb testvére”, a későbbi érésidejű 400-as korcsoportba tartozó hibridekkel is felveszi a versenyt a terméshozamok tekintetében, ugyanakkor nedvességtartalom és vízleadás szempontjából meg is haladja őket. A P9874 (FAO 400) terméshozam, de elsősorban termésstabilitás tekintetében kínál magasabb szintet, jobb eredményeket elődeinél. Közepes szármagasság, alacsonyabban elhelyezkedő kalászok kiváló aszálytűrés és gyors vízleadás jellemzi.  A P0023 (FAO 420) szintén Optimum® AQUAmax® védjeggyel bír, éréscsoportjában a legmagasabb hozamokat adó hibridek közé tartozik, nem véletlenül a legelterjedtebb Szlovákiában és Magyarországon is. Emellett kiváló alkalmazkodó képessége különböző termesztési feltételek között is biztosítja termséstabilitását.

A silóhibridek között említést érdemel a P0725 (FAO 550) hibrid, amelyet „új Coralba”-ként is neveznek, ugyanakkor az Optimum® AQUAmax® védjeggyel is rendelkezik. Nagy növénymagasság, gazdag levélzet, erős csövek jellemzik, ami magas szárazanyag- és fehérjetartalmat biztosít a belőle készült silónak.  A P1535 silóhibridet elsősorban a hozamképessége sorolja a legjobbak közé, magas szemkihozatala a takarmány keményítő/energia-tartalmát biztosítja. Biogáz üzemek számára is ajánlott.

A napraforgó termesztésében a Pioneer megtartotta eddigi pozícióját. A jövő évi kínálatba az ExpressSun technológiával termesztett hibridek közül újdonságként a legkoraibb P62LE122, alacsonyabb, illetve középmagas növekedésű hibrid került, amely hozamképessége mellett egészségi állapotával, a betegségekkel szembeni jó toleranciával tűnik ki. A kínálatban egyébként megtalálhatók magas olajsavtartalmú hibridek, és hagyományos termesztésű fajták, valamint egy ún. Clearfield Plus technológiájú hibrid is.

A növénytermesztés hatékonyságát és biztonságát a technológia keretében alkalmazott növényvédelmi készítmények is nagyban befolyásolják.  Radovan Novomestský az immár a Corteva cégcsoportba tartozó DowAgroScience növényvédelmi tanácsadó cég képviseletében a tavaszi vetésű növények növényvédelmi technológiájába ajánlott készítményeket vette számba a különböző gyomfajtákat kezelő gyomirtó szerek, a preemergens herbicidektől kezdve (Balaton és a korai posztemergens Balaton Plus) a hatásjavító posztemergens készítményekig ( Saman Extra, Equip Ultra), kiemelve a kukoricabogár elleni védekezés fontosságát (Integro). A repce tavaszi védelmében a rágó szívó kártevők elleni védekezésnek van nagyon fontos szerepe ( Nurelle D, Bariard, Galera, Garland Forte, Arilec), a fungicides kezelésre a Korynth (+Lynx) ajánlott. A gabonafélék tavaszi kezelésében alkalmazott szerek között az ismert Mustang, Huracane mellett a Zypar is említésre került. A gombaölőszeres védelmet szolgáló készítmények közül az Apel, Limit, Atlas, Allegro Plus, Lynx, mellett a rovarkártevők és a növekedésszabályozók (Fixator) kínálatában található készítményekre is felhívta a figyelmet.

Kép és szöveg: Szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …