A FEJES SALÁTA

Palántázással és  helyrevetéssel is szaporítható

A keresztesvirágúak családjába tartozó egyéves zöldségfajta jellemzője, hogy nem kedveli a nagy meleget, viszont a fagyot eléggé jól elviseli. Ajánlott tenyészhőmérséklete 16 °C.  Magja apró, ezermagtömege 0,8-1,2 gramm, csírázóképességét 4-5 évig megtartja.

Palántázással és  helyrevetéssel is szaporítható. A korai és az áttelelő salátánál általában a palántázást, a nyári fajtáknál a helyrevetést alkalmazzák. Tőtávolsága 25-30 cm, sortávolság 30 cm, a hajtatott fajtákat sűrűbbre, 20×20 vagy 25×25 cm-re is lehet ültetni; Helyrevetés esetén a kelés után a tőszámot egyeléssel úgy állítjuk be, hogy négyzetméterenként 10-14 növény maradjon. A korai salátát március közepén, végén ültetik ki, ehhez a magot már februárban el kell vetni. A nyári fajták áprilistól júniusig közvetlenül vethetők, az őszi salátát augusztus végén – szeptember elején vetik, az áttelelőt október elején palántázzák. Szabadföldi körülmények között 4-6 hetes szálas (tápkocka nélküli) palántát ültetnek.

A talaj szerkezete iránt kevésbé igényes, gyengébb szerkezetű talajon is eredményesen termeszthető, viszont a szikesedésre, gyomirtószer-maradékra rendkívül érzékenyen reagál. Vízigénye közepes, csapadékos esztendőben öntözés nélkül is termeszthető. Némely fajta a hosszabb ideig tartó hideg hatására meglilul (antociánosodik), de a felmelegedés után újból visszanyeri a színét. Az ún. áttelelő fajták még a -5-10 °C-os hőmérséklet hatására sem károsodnak. Az árnyékot, félárnyékot nem szereti, ugyanúgy a hosszan tartó meleget és napsütést sem. Ilyenkor magba fordul. A hosszú nappalok hatására általában 80 –100 cm hosszú szárat fejleszt.
A tenyészidő elején amíg a levelek a talajt nem takarják, gyomlálni, kapálni kell. Kis vízadaggal (15-20 mm) öntözzük. Fejtrágyázást csak sovány talaj esetén végzünk, 2 dkg/m2 mennyiségben mészammon-salétromot adagolunk.

Hajtatása
Könnyen  és jól hajtatható. A melegigényes paprika, paradicsom és uborka előtt fűtött és fűtés nélküli fóliasátrakban is nevelhető. Palántáját drazsírozott magból nevelik 4×4 vagy 5×5 cm-es tápkockákban, szórt vetésből 2 szikleveles – 2 lombleveles kor közötti palánta tűzdelhető. Fűtött fóliákba  már január és február folyamán, fűtetlen körülmények között március elején rakható ki. Az egészséges állomány fenntartása érdekében főleg a kórokozók miatt nem szabad a tápkockát túlságosan mélyre ültetni. A betegségek közül a botrítisz és a peronoszpóra a kártevők közül a levéltetű károsítja. Fontos a megfelelő szellőzés biztosítása, amivel számos fertőző és élettan betegséget meg lehet előzni. Akkor szedhető, amikor a fejek keménysége már kitapintható. Gyorsan hervad, ezért a szedés után azonnal hűvös, árnyékos helyen kell kell tárolni. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …