A búza rézigénye, tud e hasznosulni a növényben, és olcsó Nitrogén ellátása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövény. Termesztése fontos helyet foglal el a bevételi oldalon szinte minden termelőnél. Ennek egyik alapfeltétele, a harmonikus és okszerű növénytáplálás, amely a makro elemek pótlásán túl figyelmet szentel a mikroelemek pótlásának is. Az őszi búza rézhiányra való érzékenysége közismert tény a termelők körében, akik évről évre egyre növekvő számban ismerik fel e jelenség negatív következményeit, ezt követően pedig keresik orvoslásának lehetőségeit.

Miért fontos a búzának a réz?

A réz, nitrogén és szénhidrát anyagcserében, a fehérjeszintézisben, a növényi légzésben, valamint a különböző enzimatikus folyamatokban tölt be kulcsfontosságú szerepet. Konkrétabban a réz: nélkülözhetetlen a megfelelő bokrosodásban, a korai kalászdifferenciálódásban, a pollenképződésben, és majd minden minőséget befolyásoló egyéb tulajdonság kialakításában. Hiánya akár 5-10% termés depressziót is eredményezhet.

Talajaink réz ellátottsága rendkívül heterogén, de elmondható, hogy a nagy szervesanyag-tartalmú, laza szerkezetű podzolos talajok, valamint a magas pH értékű, bázikus táblák felvehető réztartalma alacsonyabb, vagy olyan mértékben korlátozott a rézion felvétele, hogy annak hiányát eredményezi a kultúrnövényben. A talajból történő rézfelvétel további akadálya lehet a réz nitrogénnel, foszforral, mangánnal és a vassal szemben fennálló antagonizmusa, és az utóbbi időben gyakran kialakuló tavaszi aszály okozta talajoldat hiány is ezt a tényt erősíti. Pláne, ha észben tartjuk azt a fontos dolgot is, hogy nagy mennyiségű réz erősen blokkolja a gyökerek fejlődését!

Elfogadott tény, hogy a mikroelemek pótlásának, hatékony és biztonságos megoldása a levéltrágyázás. A klasszikus levéltrágyázás mellett terjedőben van az UAN oldatokkal együtt történő mikroelem trágyázás, amely egy megfelelően formulázott, – lehetőleg kelatizált és kevésbé megterhelő formában, szuper felvehető – levéltrágya esetén, ugyancsak kiemelkedő hatékonyságú. A rézpótlás ideális ideje egy jól fejlett búzán akár már ősszel is reális lehet, de az első rezes kezelést mindenképpen el kell végezzük a bokrosodás végéig.

Az egyedülállóan formulázott ideális réztartalmú CuproTonic réz hektáronként 2-3 liter alkalmazásával (amit nem csak lombtrágyaként, de akár UAN oldattal együtt kijuttathatunk) a hagyományos rézkészítményekhez képest 3szor nagyobb mennyiségű könnyen felvehető oleát rézkomplexet biztosítunk a fiatal búzanövényünk számára, amely formulázottságának köszönhetően a talajba kerülve is megőrzi könnyű felvehetőségét, hiszen nem kötődik le a talajkolloidokhoz. Főleg nem fogja vissza növényeinket egyszóval hatékonyan felvehető, biztosítja a sütőipari értékek emelkedését, és erősíti a növény gombabetegségekkel szembeni ellenálló képességét. Amennyiben lombtrágyaként juttatjuk ki, glukonátban lévő réz segíti a rézkomplex növénybe való bejutását és hasznosulását. A CuproTonic-ban lévő kevés, de kifelyezetten segédkező formulában lévő réz, a tápanyagokat nemhogy blokkolja, de segíti azok felvételét, speciális formulázottsága kiemelkedő a hazai piacon. Kitűnő megoldás őszi és tavaszi kalászos gabonáinak rézpótlására.

Drasztikus drágulás a műtrágyapiacon, főként a nitrogéntartalmú trágyák növekedtek a legnagyobb mértékben. Jó volna spórolni? Úgy fest van megoldás, több kísérlet támasztja alá, hogy egy amazoN kezelés 30-80 kg nitrogént bír hektáronként helyettesíteni. Jól keverhető mindenféle gazírtóval rovar ölővel, de még gombaölővel is. Ha sikerül időben még 4-6 leveles korban kijuttatni megvéd a lisztharmat és a fuzarium ellen és nem beszélve a vízhásztartás besegítésében is előnyhöz juttatja növényeinket. Az amazoN egy bakterium készítmény, ami nagy felfordulást okozott a világ növényvédelmi palettáján. Az elmúlt pár évben szinte minden ország elkezdte használni. Mivel nemcsak növényvédelmet biztosítja be, de a nitrogén ellátásában is kiveszi részét. Már nem kell próbálni a tapasztalatok már meg vannak elég időben beiktatni a kezelések közé.  www.biotomal.sk

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …