Vendégmunkás kell az idénymunkákra is

Tavaly 20 ezer tonna gyümölcs rohadt meg a fákon és a földeken, mert nem volt aki betakarítsa a termést.

Idén is veszélybe kerül a betakarítás – figyelmeztetnek a zöldség- és gyümölcstermesztők. A munkaerőhiány a mezőgazdaságot különösen sújtja, hazai munkaerőt alig találni, ezért a gazdák nem uniós tagállamokból vennének fel szezonmunkásokat. Ám az ő foglalkoztatásukat korlátozza a törvény, másrészt pedig ha nyugatabbra mennek dolgozni, majdnem az itteni órabér dupláját kapják.

Pedig lenne megoldás, állítják a gazdák, ezért a munkaügyi miniszterhez fordultak. Ján Richtertől (Smer) várnak segítséget a zöldség- és gyümölcstermesztők, valamint a szőlészek, hogy több külföldi munkaerőt alkalmazhassanak. Ez megoldaná a betakarítási gondokat és javítaná az ágazat versenyképességét is – mondta Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) szóvivője.

A zöldség- és gyümölcstermesztők jelenleg legfeljebb 30 százalékban alkalmazhatnak nem uniós vendégmunkást. „Azt szeretnék, ha a minisztérium eltörölné vagy legalább megemelné ezt a kvótát a betakarítási szezon idejére. Szeretnék továbbá, ha egyszerűen, elektronikus úton jelenthetnék be az illetékes munkahivatalban a szezonmunkásokat, és felesleges, bürokratikus eljárás nélkül, egyszerű megegyezéssel kölcsönözhetnék őket egymásnak, attól függően, hogy éppen hol van rájuk nagyobb szükség a betakarításnál” – mondta Holéciová.

A gazdák azt is szeretnék elérni, hogy a szezonmunka időtartamát nyolc hónapra emeljék, és a meghatározott hónapokban a 22 óra és a hajnali 5 között végzett munka számítson éjszakai munkavégzésnek. Végezetül a mezőgazdasági termelőknek ne kelljen felelősséget vállalniuk a munkaerő-közvetítő ügynökségek eljárásáért.

A gazdák emellett kérik az idénymunkások után fizetett járulékok csökkentését is. „Semmi mást nem akarnak, mint ami már más uniós államokban is működik. Ha a munkáltató teljes bérköltsége egy munkaórára Szlovákiában és Belgiumban is 8 euró, viszont Belgiumban a szezonmunkás tisztán megkap 7 eurót egy órára, Szlovákiában pedig csak alig valamivel többet 4 eurónál, akkor világos, hogy ezzel nem tudunk versenyezni” – jelentette ki Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Uniójának elnöke.

Holécivá rámutatott, évről évre csökken Szlovákiában a gyümölcsösök területe, és zöldségeket is kisebb területen termesztenek. Ha a gazdák idén a szükségesnél csupán 500-zal kevesebb idénymunkást tudnak alkalmazni, akkor emiatt a közeljövőben 5000 állandó alkalmazott munkahelye kerülhet veszélybe a rokon ágazatokban, a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó iparban, mert a termés egy részét nem tudják betakarítani. „Ennek fatális következményei lehetnek” – tette hozzá. „A munkaerőhiány miatt tavaly csak 50 ezer tonna gyümölcsöt tudtunk betakarítani, holott 70 ezret lehetett volna. 20 ezer tonna gyümölcs rohadt meg a fákon és a földeken. Ezután nem volt más választás, 270 hektárnyi gyümölcsültetvényt likvidáltak a gazdák” – mutatott rá Varga.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …